Mojbiz

KOMENTAR: Zdeslav Šantić: Negativna prognoza Fitcha je očekivana, Hrvatska i dalje ima prevelike rashode

'Proračun za 2013. ne donosi bitne promjene. Glavni problemi su ostali.'

Piše: Ivan Klarić

Agencija Fitch izmijenila je u četvrtak prognozu za hrvatski rejting iz stabilne u negativnu, navodeći kao razlog usporavanje konsolidacije proračuna.

 

>> Agencija Fitch više ne vjeruje Vladi, snizila prognozu rejtinga!Fitch je istodobno potvrdio važeći rejting Hrvatske za dugoročno zaduživanje u inozemnoj valuti 'BBB-' i rejting za dugoročno zaduživanje u domaćoj valuti 'BBB'.

 

ZDESLAV ŠANTIĆ: Zadnja pozitivna prognoza došla je zbog najava iz Vlade kako neće doći do rebalansa proračuna. No, to se nije dogodilo odnosno prije nekoliko dana došlo je do rebalansa. Hrvatska i dalje ima isti problem, a to su veći rashodi od očekivanih i veći proračunski deficit.

Javne financije i dalje su ključne za kreditni rejting zemlje, ističu iz Fitcha navodeći kako prijedlog proračuna kojeg je Vlada nedavno objavila dovodi u pitanje vjerodostojnost plana srednjoročne fiskalne konsolidacije koji je nužan za svođenje duga na održivu razinu.

Pritom upozoravaju kako se u hrvatskom državnom proračunu za iduću godinu predlaže povećanje konsolidiranog deficita opće države s ovogodišnjih 3,5 posto na 3,8 posto u 2013.

Izmjena fiskalnih planova u prvoj godini mandata Vlade smanjuje vjerodostojnost njene fiskalne strategije, ocjenjuju u Fitchu.

Napominju kako se Fitchova rujanska izmjena prognoze u stabilnu upravo temeljila na najavama hrvatske Vlade da će srednjoročnu fiskalnu strategiju uskladiti s Zakonom o fiskalnoj odgovornosti, koji predviđa godišnje smanjenje rashoda za 1 posto BDP-a dok se ne uravnoteži proračun, navodi agencija u obrazloženju odluke.

"Očuvanje investicijskog rejtinga zahtijeva od Hrvatske da stabilizira javni dug u srednjoročnoj perspektivi i da ga počne smanjivati. Revidirani fiskalni ciljevi teško da su s time u skladu", drže u Fitchu.

Ekonomski analitičar Zdeslav Šantić kaže da je ovakva ocjena agencije Fitch i očekivana.

- Zadnja pozitivna prognoza došla je zbog najava iz Vlade kako neće doći do rebalansa proračuna. No, to se nije dogodilo odnosno prije nekoliko dana došlo je do rebalansa. Hrvatska i dalje ima isti problem, a to su veći rashodi od očekivanih i veći proračunski deficit, kaže Šantić.

Ovakva ocjena, ističe naš sugovornik, rezultat je i predloženog proračuna o kojem se raspravlja u Saboru.

- I proračun za 2013. godinu donosi povećanje rashodovne strane i većeg proračunskog deficita. Dakle, ne naziru se bitne promjene, na kraju će Šantić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

fitch, hrvatska, proračun