A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/haradinaj-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ramush Haradinaj oslobođen svih optužbi i na ponovljenom suđenju | Politika+
Crna kronika

ICTY: Ramush Haradinaj oslobođen svih optužbi i na ponovljenom suđenju

Sud je oslobodio svake odgovornosti i drugu dvojicu optuženika Lahija Brahimaja i Idriza Balaja.

Piše: PolitikaPlus

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) je i na ponovljenom suđenju oslobodio svake odgovornosti za ratne zločine bivšeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja, ratnog zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Vijeće zaključuje da niste krivi ni po jednoj točki optužnice i nalaže vaše puštanje iz pritvorske jedinice UN-a čim se obave neophodne formalnosti

"Vijeće zaključuje da niste krivi ni po jednoj točki optužnice i nalaže vaše puštanje iz pritvorske jedinice UN-a čim se obave neophodne formalnosti", kazao je predsjedavajući sudac Bakone Justice Moloto a njegove riječi izazvale su val oduševljenja na sudskoj galeriji.

Sud je oslobodio svake odgovornosti i drugu dvojicu optuženika Lahija Brahimaja i Idriza Balaja, također zapovjednika u OVK-u, te naložio i njihovo puštanje na slobodu.

Na licima trojice oslobođenih zapovjednika vidjelo se zadovoljstvo presudom.

Sud je utvrdio da nije postojao udruženi zločinački pothvat kao što je bilo navedeno u optužnici.

Haradinaj i njegovi suradnici Lahi Brahimaj i Idriz Balaj optuženi su kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata za zločine koje su počinile kosovske snage u logoru Jablanici tijekom 1998. nad svojim žrtvama Albancima, Srbima, Romima, Crnogorcima, uglavnom neistomišljenicima OVK ili onima za koje su mislili da su im protivnici.

Haradinaj i njegovi suradnici Lahi Brahimaj i Idriz Balaj optuženi su kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata za zločine koje su počinile kosovske snage u logoru Jablanici tijekom 1998.

Iako je presudom utvrđeno da se dio zločina navedenih u optužnici - od ubojstava do zlostavljanja - doista i dogodio, vijeće je utvrdilo da trojica optuženih za njih nisu kriva.

Vijeće je, štoviše, u nekoliko slučajeva utvrdilo da je Haradinaj kad je čuo za zlostavljanja intervenirao kako bi ih spriječio i zatočene oslobodio.

Vijeće je kazalo da je u nekim slučajevima utvrdilo da su Balaj i Brahimaj sudjelovali u zlodjelima no ona nisu bila obuhvaćena kvalifikacijama ove optužnice.

Trojica kosovskih Albanaca prvi puta su suđena za ove zločine 2008. kada su Haradinaj i Balaj oslobođeni a Brahimaj je bio osuđen na šest godina zatvora.

Odlukom žalbenog vijeća presuda za te zločine poništena je i vraćena na ponovno suđenje zbog sumnji da je tada došlo do nezakonitih pritisaka na svjedoke.

Ponovljeno suđenje započelo je u kolovozu prošle godine a tužitelji su u završnim riječima tražili da ih se proglasi krivima i osudi na najmanje 20 godina zatvora, dok je obrana tražila njihovo oslobađanje. Optuženi nisu izvodili obranu smatrajući da se nisu imali od čega braniti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

icty, ovk, haradinaj