Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Jesu li trgovci previše spustili cijene kako bi privukli kupce?

Prošloga su tjedna cijene dionica snažno porasle jer se ulagači nadaju da će SAD izbjeći 'fiskalnu liticu'.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica blago pale jer su ulagači oprezni zbog rizika od 'fiskalne litice', a pod pritiskom je bio trgovački sektor, unatoč dobrom početku predblagdanske potrošačke sezone.

Dow Jones oslabio je 42 boda, ili 0,33 posto, na 12.967 bodova, a S&P 500 indeks 0,20 posto, na 1.406 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,33 posto, na 2.976 bodova.

„Ulagači se plaše da su trgovački lanci možda previše spustili cijene kako bi privukli kupce. Podaci o prodaji su dobri, no pitanje je po kojoj su cijeni postignuti“

Prošloga su tjedna cijene dionica snažno porasle jer se ulagači nadaju da će SAD izbjeći 'fiskalnu liticu', automatsko smanjenje proračunskih rashoda i povećanje poreza početkom iduće godine, koje bi moglo gurnuti američko gospodarstvo u recesiju.

No, na početku ovoga tjedna, u kojemu bi predsjednik Barack Obama i kongresni lideri trebali početi razgovore o tome kako smanjiti proračunski deficit i izbjeći 'fiskalnu liticu', ulagači su oprezniji.

Pod pritiskom je jučer bio trgovački sektor, unatoč dobrim rezultatima prvih dana predblagdanske shopping sezone. S&P indeks trgovačkog sektor oslabio je 0,5 posto, pri čemu je jedna od najvećih gubitnica bila dionica Targeta, s padom cijene za 2,6 posto.

„Ulagači se plaše da su trgovački lanci možda previše spustili cijene kako bi privukli kupce. Podaci o prodaji su dobri, no pitanje je po kojoj su cijeni postignuti“, kaže Angel Mata, direktorica u tvrtki Stifel Nicolaus Capital Markets.

S druge strane, snažno je, gotovo 5 posto, skočila cijena dionice eBaya, jer je taj online trgovac prvih dana shopping sezone ostvario znatno veći promet nego lani.

Na oprez ulagača ukazuje mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, Nasdaqu i NYSE MKT-u vlasnika su jučer zamijenile 5,2 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,49 milijardi.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer blago pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,56 posto, na 5.786 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,23 posto, na 7.292 boda, a pariški CAC 0,79 posto, na 3.500 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

fiskalna litica, barack obama, dow jones, wall street, s&p 500, nasdaq