A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/doktor-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Po prvi put od 1975. u EU lani palo ulaganje u zdravstvo, u Hrvatskoj 1,2 posto | Politika+
Mojbiz

IZVJEŠĆE OECD-A: Po prvi put od 1975. u EU lani palo ulaganje u zdravstvo, u Hrvatskoj 1,2 posto

Vlade pod pritiskom da zaštite financiranje hitnih službi režu druge troškove poput javnog zdravstva i prevencijskih programa.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Ulaganje u zdravstvo palo je širom Europske unije u 2010., jedan je od ključnih zaključaka zajedničkog izvješća OECD-a i Europske komisije, objavljenog ovog tjedna.

Iako izvješće ne pokazuje da je došlo do pogoršanja usluga u zdravstvu zbog krize, u njemu se naglašava da je potrebno učinkovito ulaganje kako bi se osigurali ključni ciljevi zdravstvenih sustava u EU.

"Od godišnje stope rasta od 4,6 posto između 2000. i 2009., ulaganje u zdravstvo palo je po stanovniku za 0,6 posto 2010. To je prvi pad ulaganja u Europi od 1975.", kaže se u zaključcima.

U Irskoj, financiranje zdravstva palo je za 7,9 posto 2010., dok je prosječna stopa rasta između 2000. i 2009. bila 6,5 posto. U Estoniji je palo za 7,3 posto, u Grčkoj za 6,7 posto.

Rast ulaganja najviši je u Rumunjskoj (4,2 posto), Malti (3,6 posto), te Njemačkoj (2,7 posto), Slovačkoj (2,4 posto) i Mađarskoj (2,2 posto).

Iako izvješće ne pokazuje da je došlo do pogoršanja usluga u zdravstvu zbog krize, u njemu se naglašava da je potrebno učinkovito ulaganje kako bi se osigurali ključni ciljevi zdravstvenih sustava u EU.

Izvješće pokriva sve zemlje Europske unije te Hrvatsku, Island, Norvešku i Švicarsku. Što se tiče Hrvatske, dok je između 2000. i 2009. imala prosječan godišnji rast od 3,1 posto, godine 2010. ulaganja su pala za 1,2 posto.

Vlade pod pritiskom da zaštite financiranje hitnih službi režu druge troškove poput javnog zdravstva i prevencijskih programa. Stoga se u izvješću naglašava da bi bilo puno financijski učinkovitije da se sada ulaže u prevenciju nego kasnije u liječenje bolesti.

Danas polovica odraslih osoba u EU ima prekomjernu težinu, a 17 posto se smatra pretilima. Postotak pretilih udvostručio se od 1990. u mnogim europskim zemljama i kreće se od 8 posto u Rumunjskoj i Švicarskoj do iznad 25 posto u Mađarskoj i Velikoj Britaniji. Pretilost i pušenje najveći su rizični čimbenici srčanih bolesti i moždanog udara.

U izvješću se također kaže da se broj liječnika po stanovniku povećao u gotovo svim zemljama EU tijekom posljednjih deset godina, a rast je osobito primjetan u Grčkoj i Velikoj Britaniji. Međutim, još uvijek nedostaje liječnika u mnogim europskih zemljama, kaže se u izvješću.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pretilost, zdravlje, ulaganja u zdravstvo, zdravstvo, oecd