Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Oprez na Wall Streetu: Dogovor o američkom proračunu nije na vidiku

Analitičari Barclaysa smatraju da na vidiku nema velikog kompromisa,

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

U ponedjeljak su na Wall Streetu burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer ulagači nisu voljni znatnije mijenjati pozicije uoči bitke oko 'fiskalne litice'.

Dow Jones indeks ostao je nepromijenjen na 12.815 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,01 posto, na 1.380 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,02 posto, na 2.904 boda.

Analitičari Barclaysa smatraju da na vidiku nema velikog kompromisa, stoga su smanjili svoju procjenu o tome koliko će na kraju godine iznositi S&P 500 indeks s 1.395 na 1.325 bodova.

Oprez ulagača posljedica je strahovanja da Kongres i Bijela kuća neće riješiti proračunske probleme do kraja ove godine. Ako to ne uspiju, početkom iduće godine prijeti 'fiskalna litica', automatsko smanjenje proračunskih rashoda i ukidanje poreznih olakšica, ukupno vrijednih oko 600 milijardi dolara, što bi moglo gurnuti gospodarstvo u recesiju.

Žestoki pregovori oko rješenja proračunskih problema mogli bi, plaše se ulagači, loše utjecati na raspoloženje poduzetnika i potrošača, što bi naštetilo investicijama i potrošnji, a time i cjelokupnom gospodarstvu.

Premda mnogi vjeruju da će se nekakav dogovor ipak postići, ima i onih koji ne očekuju puno.

Analitičari Barclaysa smatraju da na vidiku nema velikog kompromisa, stoga su smanjili svoju procjenu o tome koliko će na kraju godine iznositi S&P 500 indeks s 1.395 na 1.325 bodova.

I na europskim se burzama jučer trgovalo suzdržano. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,04 posto, na 5.767 bodova, a pariški CAC 0,35 posto, na 3.411 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,07 posto, na 7.168 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

proračunska litica, s&p 500, nasdaq, dow jones, wall street