Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Na izborni dan na Wall Streetu cijene dionica porasle

„Tržište se samo želi probuditi idućega dana i vidjeti da su izbori okončani, da je netko nedvosmisleno pobijedio“

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u utorak, na sam dan predsjedničkih izbora u SAD-u, cijene dionica porasle jer se ulagači nadaju da će se u srijedu znati pobjednik utrke za Bijelu kuću, čime bi se s tržišta uklonila velika neizvjesnost.

Dow Jones indeks ojačao je 133 boda, ili 1,02 posto, na 13.245 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,79 posto, na 1.428 bodova, a Nasdaq indeks 0,41 posto, na 3.011 bodova.

„Tržište se samo želi probuditi idućega dana i vidjeti da su izbori okončani, da je netko nedvosmisleno pobijedio“

Ulagači su jučer s nestrpljenjem pratili posljednje ankete u vezi izbora za predsjednika SAD-a, dok su glasači hrlili na izborna mjesta.

Aktualni predsjednik Barack Obama imao je u anketama malu prednost u odnosu na republikanskog izazivača Mitta Romneya, a ulagačima je bilo najvažnije da se utrka konačno završi.

Naime, zbog neizvjesne borbe, neki su se ulagači plašili da bi prebrojavanje glasova moglo potrajati, pa pobjednik ne bi bio poznat još nekoliko dana, a možda i mjeseci, kao što se dogodilo 2000. godine kada je na izborima George W. Bush sa samo nekoliko elektorskih glasova pobijedio Ala Gorea.

„Tržište se samo želi probuditi idućega dana i vidjeti da su izbori okončani, da je netko nedvosmisleno pobijedio“, rekla je Linda Duessel, analitičarka u tvrtki Federated Investors.

U posljednjih sedam predsjedničkih izbora od 1984. godine na sam dan izbora S&P 500 indeks u prosjeku je rastao 0,85 posto, pa se jučerašnji uspon tog indeksa od 0,79 posto uklapa u taj prosjek, pokazuju podaci Bespoke Investment Group of Harrison.

Među dobitnicima su jučer bili sektori koji bi mogli imati koristi u slučaju Romneyeve pobjede, kao što su energetski, rudarski i vojni. No, obujam trgovanja ponovno je bio mršav, pa bi i to, kažu analitičari, mogao biti razlog osjetnijeg pomaka cijena dionica.

„Ulagači se klade na rezultate izbora. To su ustvari špekulacije, bez podrške u obujmu“, rekao je Joe Gordon, partner u fondu Gordon Asset Management.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,79 posto, na 5.884 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,70 posto, na 7.377 bodova, a pariški CAC 0,87 posto, na 3.478 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

S&P 500, NASDAQ, DOW JONES, SVJETSKA TRŽIŠTA, BURZA, BARACK OBAMA, WALL STREET