A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/xd-concept-120.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Linić najavio zakonske prijedloge o trošarinama: Konačno olakšice za 'zelene' aute! | Politika+
Mojbiz

IZUZEĆA: Linić najavio zakonske prijedloge o trošarinama: Konačno olakšice za 'zelene' aute!

Nažalost, to još ne znači da će biti jeftiniji, nego da neće poskupjeti kao neki drugi.

Piše: PolitikaPlus

Izmjenama Zakona o trošarinama i Zakona o posebnom porezu na motorna vozila, Hrvatska će se potpuno uskladiti s regulativom Europske unije, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare ministar financija Slavko Linić.

Dio trošarinskog sustava koji se odnosi na harmonizirane trošarine, a to su one koje EU imperativno nameće zemljama članicama mijenjat će se zbog usklađivanja s EU-om, a izmjenom neharmoniziranih trošarina Hrvatska će mijenjati radi svojih interesa, prvenstveno stoga da se što više roba kupuje u Hrvatskoj umjesto u inozemstvu, rekao je Linić.

U Ministarstvu očekuju da će novi porez smanjiti uvoz starijih rabljenih vozila veće kubikaže, a pogodovati kupnji manjih, novih i "čišćih" vozila.

Osnovna novost novog trošarinskog sustava je uvođenje trošarina na prirodni plin, električnu energiju, ugljen i koks.

Ministarstvo financija, po riječima pomoćnika ravnatelja Carinske uprave Marija Demirovića, predlaže minimalne trošarine, uz niz oslobođenja i izuzetaka.

Tako se trošarina neće obračunavati na prirodni plin i električnu energiju koja se koristi u kućanstvima.

Trošarine se i nadalje neće obračunavati na plavi dizel za poljoprivrednike i ribare, a trošarine na energente bit će među ostalim oslobođeni i brodari u nacionalnoj pomorskoj plovidbi, dok će je plaćati privatni izletnički brodovi.

U Ministarstvu veće trošarine najavljuju za duhanske proizvode, dok će manja trošarinska opterećenja imati kava i sokovi, a ukinut će se trošarina na luksuzne proizvode.

Ravnatelj Carinske uprave Zlatko Grabar najavio je donošenje Zakona o prestanku važenja zakona o posebnom porezu na luksuzne proizvode, koji bi trebao biti u primjeni od 1. siječnja 2013. godine.

Novi zakon o trošarinama stupio bi na snagu 1. srpnja 2013. godine, a tada bi na snagu stupili i zakoni o posebnim porezima na motorna vozila, na kavu i bezalkoholna pića.

Kao i do sada, osnovno obilježje posebnog poreza na motorna vozila bit će jednokratnost, a najbitnija novost je uvođenje emisije ugljikova dioksida kao kriterija oporezivanja, uz postotak prodajne odnosno tržišne cijene.

Ministarstvo predlaže oslobođenja za vozila na dizel s emisijom ugljikova dioksida od najviše 85 grama po kilometru te vozila na benzin, UNP ili prirodni plin s emisijom od najviše 90 grama po kilometru.

Umanjenja su predviđena i za "plug in" hibridna električna vozila i kamper vozila. U Ministarstvu očekuju da će novi porez smanjiti uvoz starijih rabljenih vozila veće kubikaže, a pogodovati kupnji manjih, novih i "čišćih" vozila.

Novinari su danas ostali uskraćeni za odgovor koji dio poreza će se odnositi na ekologiju, a koji na cijenu vozila, kao i na ostala pitanja o visinama budućih trošarina i njihovom utjecaju na krajnju cijenu proizvoda u sustavu trošarina.

Ministarstvo je izišlo s prijedlozima i očekuje reakcije svih zainteresiranih, a zakonski će prijedlozi ići u dva saborska čitanja, objašnjava Linić. Ministar financija očekuje ukupno nešto veće prihode od trošarina u državni proračun, ali oni, kako je rekao, neće bitno utjecati na ukupan izgled proračuna.

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ekologija, hibridni automobili, trošarine, slavko linić