Damir Jugo

KOLUMNA DAMIRA JUGE: Vrijeme za buđenje: Niti jedna stranka još nije spremna za lokalne izbore 2013.!

Nisu potrebne duboke analize za zaključak da će to biti svojevrstan referendum o mandatu ove Vlade.

Piše: Damir Jugo

Iako je svibanj 2013. prosječnom Hrvatu svjetlosnim godinama daleko, onima koji žive od politike taj je trenutak mnogo bliži. Nije pretenciozno reći da niti jedna stranka u Hrvatskoj još nije spremna za izazove koje im donose lokalni izbori koji bi se trebali održati za manje od osam mjeseci.

Lokalni izbori bit će jasan pokazatelj stanja na političkoj sceni, posebno za dvije najjače stranke. SDP će imati priliku saznati što ljudi uistinu misle o njihovoj Vladi, a novo vodstvo HDZ-a na čelu s Tomislavom Karamarkom koliko su se etablirali kao novi lideri oporbe. No, krenimo redom.

SDP: odvajanje lokalne politike od negativnih posljedica nacionalne

Nisu potrebne duboke analize za zaključak da će lokalni izbori biti svojevrstan referendum o četvrtini njihovog mandata na čelu Vlade. Građani žive lošije, reže se na sve strane, počinju prosvjedi, spremaju se štrajkovi. Bez dileme, loša situacija u državi snažno će se reflektirati na izborne rezultateSDP-a, a izravnih žrtava Vladine politike među SDP-ovim će kandidatima sigurno biti.

Nisu potrebne duboke analize za zaključak da će lokalni izbori biti svojevrstan referendum o četvrtini njihovog mandata na čelu Vlade.

Građani žele obećanja da će im biti bolje, SDP niti njihovi dužnosnici to ne čine. I pritom ističu da ne vole obećavati. Vidjet ćemo hoće li istog stava biti SDP-ovi kandidati i nositelji lista. Upravo će zato oni kandidati koji se uspiju dovoljno udaljiti od odrednica politike Vlade koja trenutno samo uzima, a ne daje proći najbolje.

Opet, SDP još uvijek ima dovoljno vremena i mogućnosti povući nekoliko poteza kojima će do izbora udobrovoljiti birače. Hoće li iskoristiti tu mogućnost, ostaje za vidjeti. 

HDZ: okupljanje desnice,napad navelike gradove i utišavanje unutarstranačke opozicije

Nakon poraza na parlamentarnim izborima i promjena na čelu stranke, lokalni izbori bit će važan trenutak za budućnost HDZ-a. Prvi izbori na kojima će ih predvoditi Tomislav Karamarko nisu važni samo zbog osvajanja vlasti već i zbog mira unutar vlastitih redova, kojeg neće biti ako rezultat izostane.

HDZ u ovom trenutku kasni, nema kandidate za četiri najveća grada, a javno se dovode u pitanje pozicije nekih do jučer neupitnih lokalnih dužnosnika. S druge strane, na pomolu je početak okupljanja desnice.

HDZ u ovom trenutku kasni, nema kandidate za četiri najveća grada, a javno se dovode u pitanje pozicije nekih do jučer neupitnih lokalnih dužnosnika. S druge strane, na pomolu je početak okupljanja desnice. Dogovor s HSP-om Ante Starčevića je izgledan i bit će jasna poruka strankama ljevice, biračima, ali i strankama s desnice, koje su dosad inzistirale na samostalnom izlasku na izbore i time mrvile glasove s desnice. HDZ ipak mora ubaciti u brzinu više, ubrzati procese koje su započeli i ostaviti si dovoljno vremena za sve to kvalitetno artikulirati te predstaviti javnosti i biračima.

HNS i HSU: problem prevelike odnosno premale prepoznatljivosti

Utapanje malih stranaka u velikim koalicijama događa se i u Kukuriku koaliciji. Vrlo eksponirani HNS je u rujnu 2012. imao rejting od tek 1,9 posto. Ovaj zabrinjavajući podatak neće se toliko osjetiti na ukupnom izbornom rezultatu Kukuriku koalicije (ako će se koalicija formirati u većini izbornih jedinica), koliko na međusobni odnos HNS-a i SDP-a.

Najveća bitka HNS očekuje unutar koalicije, gdje će se sa SDP-om morati boriti za baš svako mjesto na listama.

Najveća bitka HNS očekuje unutar koalicije, gdje će se sa SDP-om morati boriti za baš svako mjesto na listama. Pored međusobnih problema, HNS i SDP moraju voditi računa i o laburistima i njihovoj populističkoj retorici koja im polako, ali sigurno otima glasove. HSU je druga krajnost koalicije, trenutno potpuno nevidljiva i neprepoznatljiva, bez istaknutih dužnosnika u izvršnoj vlasti i značajnih inicijativa. HSU će nedvojbeno u koaliciju sa SDP-om, što će opet prepoloviti umirovljeničke glasove, budući da glavni konkurent, Blok Umirovljenici Zajedno, najavljuje suradnju s HDZ-om.

IDS i HDSSB: imperativ potvrde lokalne dominacije

Najjače regionalne stranke, IDS i HDSSB, očekuju potvrde čvrstih pozicija u Slavoniji, odnosno Istri. HDSSB, možda trenutno najkonsolidiranija stranka, izbore dočekuje bez afera i unutarstranačkih previranja. Na vječno pitanje za njihovu političku budućnost, suradnji s HDZ-om, neće morati odgovoriti do lokalnih izbora, već tek na parlamentarnim izborima.

IDS je jedina stranka Kukuriku koalicije koja sudjelovanje u Vladi može koristiti kao adut:

Lokalni izbori za njih će biti „odrađivanje“ posla i to je ujedno i glavna opasnost. HDSSB se ne smije opustiti, a kampanju moraju provesti ozbiljno. Za IDS, najveći izazov je potvrditi njihovu dugogodišnju dominaciju u Istri. IDS je jedina stranka Kukuriku koalicije koja sudjelovanje u Vladi može koristiti kao adut: Veljko Ostojić jedan je od najbolje ocjenjenih ministara, a turizam kao resor je nepresušan izvor pozitivnih vijesti. Sažeto, IDS ima tri izazova do izbora: izbor nasljednika Ivana Jakovčića na mjestu Istarskog župana, rješenje odnosa s Damirom Kajinom te SDP koji je neformalno najavljivao aktivni angažman u Istri.

Sve u svemu, vremena je malo, a upitnika i neodgovorenih pitanja mnogo. Posljednjih devet mjeseci prije izbora sama je završnica, a svima koji pažljivije prate političku scenu jasno je kako je malo stranaka i kandidata u ovom trenutku započelo ozbiljne pripreme za lokalne izbore. A alarmantno će postati u onom trenutku kad to shvate birači.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatski laburisti, hns, hdssb, sdp, hdz, stranke, lokalni izbori, izbori