Zagreb

VIDEO: Ambienta od 10. do 14. listopada okuplja 340 izlagača iz 25 zemalja

Sajam se prostire na više od 38 tisućua četvornih metara u deset paviljona, uz sudjelovanje 341 izlagača iz 25 zemalja svijeta.

Piše: PolitikaPlus

Ovogodišnji, 39. međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije Ambienta, okupit će na Zagrebačkom velesajmu (ZV) od 10. do 14. listopada više od 340 izlagača iz 25 zemalja svijeta, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare ZV-a.

 

Stručni program ovogodišnje Ambiente počinje Poslovnim klubom - tradicionalnim susretom gospodarstvenika iz drvnog sektora s predstavnicima Vlade Republike Hrvatske, i međunarodno znanstveno savjetovanje "Drvo je prvo - znanjem i tehnologijom do konkurentnosti sektora šumarstva i prerade drva"

 

Na više od 38 tisuća četvornih metara izložbenog prostora u deset paviljona ove će godine svoje proizvode i usluge predstaviti nešto veći broj stranih, a manji broj domaćih izlagača, što je pokazatelj u kojoj mjeri ta industrija još osjeća posljedice svjetske krize, istaknuo je direktor ZV-a Milan Trbojević. Ambienta 2012. objedinit će tri osnovne tematske cjeline: namještaj - namještaj za stanovane, namještaj i oprema za kuhinje i kupaonice, uredski namještaj i namještaj za opremanje objekata.

 

Stručni program ovogodišnje Ambiente počinje Poslovnim klubm . tradicionalnim susretom gospodarstvenika iz drvnog sektora s predstavnicima Vlade Republike Hrvatske, i međunarodno znanstveno savjetovanje "Drvo je prvo - znanjem i tehnologijom do konkurentnosti sektora šumarstva i prerade drva".

 

S početkom svjetske krize hrvatska drvnoprerađivačka industrija, prema riječima predsjednika Organizacijskog odbora Ambiente i profesora na zagrebačkom Šumarskom fakultetu Ivice Grbca, prva je osjetila njene posljedice, jer oko 65 posto svojih finalnih proizvoda plasira na međunarodna tržišta. Ipak, ulaganjem u poboljšanje kvalitete i dizajna, uspjela je i u tim uvjetima zadržati svoj udio u ukupnom hrvatskom izvozu od oko osam posto, odnosno oko milijardu dolara godišnje.


Sajam prati i niz izložbi, prezentacija i radionica, kao i svakodnevne nagradne igre za posjetitelje. U jednoj od nagradnih igara posjetitelji mogu osvojiti 10 tona pelata

 

Sajam prati i niz izložbi, prezentacija i radionica, kao i svakodnevne nagradne igre za posjetitelje. Jednu od nagradnih igara, u kojoj posjetitelji mogu osvojiti 10 tona pelata, organiziraju Hrvatski drvni klaster i Udruga proizvođača paleta, briketa i drvne biomase, a u sklopu šire akcije promocije uporabe peleta kao ogrijevnog goriva.

 

Naime, rekao je direktor drvnog klastera Marijan Kavran, Hrvatska je potpisnica niza međunarodnih sporazuma koji nas obvezuju na veću primjenu obnovljivih izvora energije, a istodobno je domaćim potrošačima gotovo nepoznato da je pelat gotovo 30 posto jeftiniji od fosilnih goriva, kojih nemamo dovoljno za svoje potrebe.

 

Stoga će se ovom akcijom, dodao je, apelirati i na vlast da se javni objekti, npr. škole, vrtići, bolnice i sl., ubuduće projektiraju za uporabu pelata, jer Hrvatska obiluje sirovinom za njegovu proizvodnju.

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagreb, zagrebački velesajam, ambienta