A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kazaliste-maske-010.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Zagrebačko kazalište 'Mala scena' gostovat će 6. listopada u Sarajevu | Politika+
Kultura

GOSTOVANJE: Zagrebačko kazalište 'Mala scena' gostovat će 6. listopada u Sarajevu

Riječ je o jedinoj predstavi za djecu i mlade selektiranoj ove godine iz Hrvatske za sudjelovanje u tom prestižnom regionalnom kazališnom festivalu, među 31 kazališnom predstavom iz 20 zemalja svijeta.

Piše: PolitikaPlus
Riječ je o jedinoj predstavi za djecu i mlade selektiranoj ove godine iz Hrvatske za sudjelovanje u tom prestižnom regionalnom kazališnom festivalu, među 31 kazališnom predstavom iz 20 zemalja svijeta.

Zagrebačko kazalište "Mala scena" gostovat će u subotu 6. listopada na 52. Međunarodnom festivalu malih scena (MESS) u Sarajevu, s predstavom "Kamenje" australskog dvojca Toma Lycosa i Stefa Nantsoua koja problematizira nasilje među mladima.

Riječ je o jedinoj predstavi za djecu i mlade selektiranoj ove godine iz Hrvatske za sudjelovanje u tom prestižnom regionalnom kazališnom festivalu, među 31 kazališnom predstavom iz 20 zemalja svijeta, priopćeno je iz Male scene.

U predstavi igraju mladi glumci Marko Hergešić i Filip Lozić, a namijenjena je svima iznad deset godina starosti.

Od premijere u veljači 2011., predstava je gostovala na više festivala u Makedoniji i Hrvatskoj. Lozić je na festivalu "Pozorište zvezdarište" osvojio nagradu za najboljeg glumca, dok je Hergešić za ulogu u istoj predstavi 2012. nominiran za Nagradu hrvatskog glumišta.

Nastala prema istinitom događaju iz 1994., predstava problematizira nasilje mladih prateći "igru" dvojice dječaka od 13 i 15 godina koji, bacajući kamenje s nadvožnjaka na jureće automobile, prouzroče nesreću i smrt vozača. U sudskom procesu postavlja se pitanje krivnje i kazne, ali i odgovornosti za takav nesretan događaj.

"Jesu li dječaci krivi ili nisu i, ako jesu, kako ih kazniti? Tko je odgovoran za mladenačko nasilničko ponašanje i nesreće koje prate takvo ponašanje? Naša predstava postavlja sva ta pitanja i pokušava još jednom probuditi svijest o društvenoj odgovornosti kazališta za mladu publiku", ističe se u priopćenju.

Tekst je prevela Maja Oršić Magdić, režiju potpisuje Ivica Šimić, scenografiju je osmislila Dinka Jeričević, kostime Hana Letica, originalnu glazbu za predstavu skladali su Ivanka Mazurkijević i Stanislav Kovačić, oblikovanje svjetla radila je Željka Šaravanja, fotografije Ana Šesto, a producirala je Vitomira Lončar.

Produkciju predstave sufinancirali su Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba i Ministarstvo kulture, koje je ujedno financijski pomoglo gostovanje predstave na festivalu MESS.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagrebačko kazalište, mala scena