Burze

OPTIMIZAM: ZSE: Uljepšavanje investicijskih portfelja donijelo rast na burzi

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna 55,3 milijuna kuna, što je otprilike isto kao i prethodnoga tjedna.

Piše: PolitikaPlus

Ponajviše zahvaljujući uljepšavanju investicijskih portfelja na kraju tromjesečja, na Zagrebačkoj su burzi prošloga tjedna Crobexi ojačali, ostvarivši dobitke i na mjesečnoj i na tromjesečnoj razini.

Crobex indeks porastao je prošloga tjedna 0,78 posto, na 1.715 bodova, a samo u petak skočio je 1,16 posto. Crobex10 ojačao je, pak, 0,98 posto, na 954 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna 55,3 milijuna kuna, što je otprilike isto kao i prethodnoga tjedna.

U prvom dijelu protekloga tjedna Crobexi su bilježili pad, no u zadnja dva trgovinska dana i više su nego nadoknadili gubitke s početka tjedna, ponajviše zahvaljujući uljepšavanju investicijskih portfelja pred kraj trećeg tromjesečja

„U prvom dijelu protekloga tjedna Crobexi su bilježili pad, no u zadnja dva trgovinska dana i više su nego nadoknadili gubitke s početka tjedna, ponajviše zahvaljujući uljepšavanju investicijskih portfelja pred kraj trećeg tromjesečja“, kaže Lav Bernfest, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Nešto boljem raspoloženju na domaćem tržištu doprinio je u petak i podatak o prvom rastu industrijske proizvodnje nakon sedam mjeseci pada. U kolovozu je industrija ojačala 0,6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

„Ugodno smo iznenađeni podatkom o industrijskoj proizvodnji“, ističe Bernfest.

To je bolji podatak nego što se očekivalo. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je u kolovozu industrijska proizvodnja pala za 2,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Crobexi su i treće tromjesečje i mjesec rujan završili s dobitkom. Tako je Crobex u tromjesečju porastao 1,24 posto, a samo u rujnu 2,16 posto.

Crobex10 bio je na nešto većem dobitku – u tromjesečju od 2,62 posto, a u rujnu od 4,43 posto.

„Treće tromjesečje završilo je blago pozitivno, čemu su doprinijeli sačuvani kreditni rejting zemlje i stabilno trgovanje na inozemnim burzama“, ocjenjuje Bernfest.

Protekloga tjedna najveći promet ostvaren je dionicom Ine, 9,4 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 1,01 posto, na 4.400 kuna.

Slijedi dionica HT-a, s 9,1 milijun kuna prometa. Cijena joj je skočila 3,57 posto, na 203 kune.

U većem fokusu investitora bila je i dionica Diokija, kojoj je cijena porasla 5,26 posto, na 20 kuna, uz promet od 3,8 milijuna kuna.

Među likvidnijim izdanjima, znatniji rast cijene ostvarile su dionice Zagrebačke banke, za 6,02 posto, na 38,40 kuna.

Znatniji pad cijene bilježi, pak, dionica Ingre, za 6,62 posto, na 4,37 kuna.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) naložila je u petak Upravi Ingre da bez odgode izmjeni sadržaj svog mišljenja o ponudi za preuzimanje Đuro Đaković Holding u dijelu u kojem Uprava Ingre tvrdi da je nemoguće doseći postavljeni prag uspješnosti iz ponude za preuzimanje te u dijelu u kojem se izjava jedinog člana uprave o odbijanju ponude temelji na navodnoj nemogućnosti dosezanja postavljenog praga uspješnosti.

Đuro Đaković Holding je 19. rujna objavio ponudu za preuzimanje dionica Ingre po cijeni od 6 kuna po dionici, a uvjetovao ju je dosizanjem praga uspješnosti od najmanje 95 posto dionica Ingre.

Uprava Ingre je pak u svom mišljenju o toj ponudi, objavljenom 25. rujna, izrazila rezervu o realizaciji tog praga, skrećući pažnju da se pod zalogom trenutno nalazi više od 5 posto redovnih dionica, a uz objašnjenje nemogućnosti dosizanja praga uspješnosti navela i da jedini član Uprave Igor Oppenheim namjerava zadržati dionice Ingre kojima raspolaže.

Hanfa u obrazloženju rješenja navodi da je uvidom u podatke SKDD-a utvrđeno je da određeni dioničari Ingre imaju upisan teret - založno pravo na dionicama, ali da nitko od njih pojedinačno nema založeno više od 5 posto dionica, iz čega, kako obrazlažu u Hanfi, proizlazi da dosezanje praga uspješnosti nije nemoguće kako to implicira Uprava Ingre.

A na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale, drugi tjedan zaredom, što je posljedica slabljenja najvećih svjetskih gospodarstava, upozorenja kompanija o pogoršanju poslovnih uvjeta i neizvjesnosti u vezi španjolskih dužničkih problema.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 1,1 posto, dok je S&P 500 skliznuo 1,3, a Nasdaq indeks 2 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,9 posto, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,2, a pariški CAC 5 posto.

Ipak, na tromjesečnoj razini, najvažniji svjetski burzovni indeksi ostvarili su dobitke.

Idućih dana nove smjernice investitorima dat će Fedova zabilješka s posljednje sjednice čelnika središnje banke te podaci o zaposlenosti u SAD-u tijekom rujna.

„Pratit će se i zasjedanje Europske središnje banke u četvrtak, razvoj situacije u Španjolskoj te izvješće međunarodnih revizora o grčkim mjerama štednje radi dobivanja daljnje međunarodne financijske pomoći“, zaključuje Bernfest.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kuna, burza, zse