Hrvatska

POJAŠNJENJE: Silvano Hrelja demantira: Nećemo provoditi mirovinske reforme

'Nije reforma, ali je jedan vrlo važan detalj da se načelo pravičnosti ponovo jače vrati u mirovinski sustav.'

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja rekao je na konferenciji za novinare da najavljene izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju nisu mirovinska reforma već uvođenje pravičnijeg i boljeg sustava za umirovljenike.

Odgovarajući na novinarsko pitanje vezano uz medijske napise o najavljenoj mirovinskoj reformi, Hrelja je kazao da ne zna tko je u javnost pustio informaciju da vlada priprema izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju po kojima bi se u 2013. ponovno uveo institut punog staža. Dodao je kako to još nije službeni stav Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Najavio je i da će HSU, zajedno s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava, u utorak održati radni sastanak na tu temu. Također, podsjetio je da je i HSU i ranije tražio uvođenje instituta punog radnog staža.

Sigurno je da to nije mirovinska reforma, jer bi ona trebala biti nešto sveobuhvatno i nešto što mijenja neke odnose. Ovo je uvođenje pravičnijeg i boljeg sustava za umirovljenike

"Sigurno je da to nije mirovinska reforma, jer bi ona trebala biti nešto sveobuhvatno i nešto što mijenja neke odnose. Ovo je uvođenje pravičnijeg i boljeg sustava za umirovljenike", smatra Hrelja.

Napomenuo je i da se, kada se radi o punom radnom stažu, tada radi o popravku mirovinske reforme iz 1999. godine. "To je nešto što je korisno i što treba napraviti. Nije reforma, ali je jedan vrlo važan detalj da se načelo pravičnosti ponovo jače vrati u mirovinski sustav", rekao je Hrelja.

Upitan o budućnosti mirovinskih osiguravajućih društava (MOD), predsjednik HSU-a podsjetio je da za sada postoji samo jedan MOD - Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo.

"Mislim da je on suvišan za 2. mirovinski stup, a ima smisla eventualno u dobrovoljnoj štednji", smatra Hrelja. Pojasnio je da mirovinski fond skuplja novac i treba ga kapitalizirati, ali ne smije isplaćivati novac iz 2. mirovinskog stupa. Kapitalizirani novac mirovinski fond onda mora prenijeti u MOD koji, nakon uzimanja provizije, osiguranicima isplaćuje mirovine.

"To je karika koja je suvišna za 2. mirovinski stup", smatra Hrelja ocjenjujući da bi se to moglo riješiti ukidanjem MOD-ova i omogućavanjem da mirovinski fondovi dobiju mogućnost isplate novca.

 

>> Silvano Hrelja uvjerava: Umirovljenici su Vladi ostali kao zadnja linija obrane

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

silvano hrelja, mirovine, HSU