Regija

SRBIJA: Tomislav Nikolić: Ne možemo pregovarati o Kosovu kao državi

'Niti ja mogu biti predsjednik u Prištini niti predsjednik Kosova i Metohije može bilo što odlučivati u Kosovskoj Mitrovici.'

Piše: PolitikaPlus/Hina/RTS

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić odbacio je u srijedu mogućnost da polazna osnova očekivanog dijaloga s Prištinom bude sporazum o dobrosusjedskim odnosima s Kosovom, javila je srbijanska javna radiotelevizija RTS.

"Niti ja mogu biti predsjednik u Prištini niti predsjednik Kosova i Metohije može bilo što odlučivati u Kosovskoj Mitrovici"

Tomislav Nikolić je u izjavi za dnevnik RTS-a iz New Yorka, uoči sastanka u četvrtak s visokom predstavnicom Europske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, istaknuo da on "nije sugovornik" u razgovorima čija su tema dobrosusjedski odnosi.

"Gospođa Ashton zna da u meni nema sugovornika za dobre odnose s Kosovom kao državom. Ona ima u meni sugovornika za dobar život na Kosovu, za mir i sigurnost, za investicije", rekao je Nikolić.

Na traženje da objasni što znače "izravni razgovori s Prištinom na najvišoj razini", koje je predložio u govoru pred Općom skupštinom UN-a, Nikolić je rekao da to podrazumijeva da se vodstvo u zemlji "neće moći kriti iza dogovora koji postignu činovnici", odnosno da se moraju dogovarati "vlada, predsjednik i skupština".

Nikolić je ponovio da on osobno "ne želi sjesti za stol s (premijerom Kosova Hashimom) Thacijem, sve dok postoji osnovana sumnja da je on izravno sudjelovao u zločinima nad Srbima" ili dok "međunarodna istraga eventualno ne pokaže suprotno".

"Ako bi Vlada i Skupština odlučili prihvatiti bilo kojeg sugovornika, onda s tim sugovornikom treba razgovarati. Bitno je samo da to budu ljudi u koje njihov narod ima povjerenja i spremni su doći do kompromisa i koji znaju da jednostrano rješenje više ne postoji. Niti ja mogu biti predsjednik u Prištini niti predsjednik Kosova i Metohije može bilo što odlučivati u Kosovskoj Mitrovici", zaključio je Nikolić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

catherine ashton, kosovo, tomislav nikolić