Hrvatska

TUŽNA REALNOST: Silvano Hrelja uvjerava: Umirovljenici su Vladi ostali kao zadnja linija obrane

'Mirovine rastu 1,2 posto, a Vlada mora ispuniti obećanje o odlasku u mirovinu s navršenih 40 godina staža'

FOTO: Ivan Hrstić
Piše: Vanja Deželić

Umirovljenici su posebno ugrožena skupina u Hrvatskoj, oduvijek su se na njima lomila koplja i život im je lanim obećanjima, nebrigom i konstantnim malverzacija s raznim mirovinskim stupovima, fondovima i ostalim 'izumima' otežan. Sad još, uz rast struje i plina, raste i grijanje, što će biti novi udar na naugroženiju skupinu u Hrvatskoj.

Naravno da su poskupljenja dodatno opteretila budžet umirovljenika, ali u budućnosti mogu očekivati ono što se i dogodilo, blagi porast mirovina. Za srpanj je indeksacija bila viša za 1,2 posto

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja, tvrdi da se po pitanju rasta cijena ništa ne može učiniti, ali najavljuje što bolju zaštitu građana kojima zaštita uistinu treba, građana koji su za radnog vijeka zaslužili mnogo više poštovanja i lagodnijeg života. Ako ništa, straha od neisplate mirovina nema.

- Sve što se događa s cijenama ne bi smjelo utjecati na isplatu mirovina jer to nije vezano. Naravno da su poskupljenja dodatno opteretila budžet umirovljenika, ali u budućnosti mogu očekivati ono što se i dogodilo, blagi porast mirovina. Za srpanj je indeksacija bila viša za 1,2 posto, što nije puno, ali svako povećanje mirovina sigurno ne odmaže - rekao nam je Hrelja.

Naglasio je da se na globalna poskupljenja ne može utjecati, ali poziva se na vladajuću koaliciju, koja je obećala umirovljenicima neke beneficije.

- Na početku mandata su izjavili da su umirovljenici posljednja linija obrane i zasad se toga drže - kaže Hrelja.

Zbog toga je i zadovoljan suradnjom s Vladom, konkretnije SDP-om i premijerom Zoranom Milanovićem.

Narednih mjeseci ćemo tražiti provedbu onoga što stoji u Planu 21, a to je bolja indeksacija za umirovljenike, a tražit ćemo i kategoriju punog radnog staža

- Zadovoljni smo, u svakom slučaju. Narednih mjeseci ćemo tražiti provedbu onoga što stoji u Planu 21, a to je bolja indeksacija za umirovljenike, a tražit ćemo i kategoriju punog radnog staža, tako da se može u mirovinu s navršenih četrdeset godina staža. Mislimo da bi to bilo pravedno i da to treba uvesti - naglašava Hrelja.

Prema njemu, za umirovljenike nema straha, a na rast cijena ne može utjecati, tako da umirovljenici ostaju sami po tom pitanju. Jedino što ih može veseliti jest činjenica da nakon rasta PDV-a za dva posto, plina i struje za dvadeset posto, te grijanja za 37 posto, su njihove posljednje mirovine bile više za 1,2 posto.

A uz to je najavljen i novi Zakon o radu, prema kojem bi umirovljenici mogli ponovno naći posao, nakon što su radili četiri desetljeća i od toga jedva preživljavaju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

umirovljenici, HSU, silvano hrelja