Energetika

NE ODUSTAJU: HEP: Nove cijene grijanja najvjerojatnije krajem listopada

Direktor HEP Toplinarstva Robert Krklec ističe da će po zadnjem prijedlogu zakona zadnju riječ imati HERA.

Piše: p/h

Direktor HEP Toplinarstva Robert Krklec izjavio je večeras kako će nove cijene grijanja znati najvjerojatnije krajem listopada ustvrdivši da je njihov zahtjev za povećanjem cijena toplinske energije, od gotovo 37 posto, u Zagrebu, Velikoj Gorici, Sisku, Zaprešiću, Samoboru i Osijeku opravdan i argumentiran jer već godinama posluju s gubicima.

"Što se tiče zakona, na to ne mogu utjecati, ali prema informacijama koje imam, u zadnjem prijedlogu zakona stoji da će, kao što će to biti za električnu energiju i plin, ingerenciju nad promjenama tarifnih stavki za toplinu imati Hrvatske energetska regulatorna agencija"

"Naš zahtjev je argumentiran i opravdan. Ne bih prejudicirao odluke gradskih vijeća ni zagrebačke Gradske skupštine, no očekujem da se ta priča ne razvlači previše kao i pozitivnu odluku jer je sadašnje stanje neodrživo budući da poslujemo s gubicima", kazao je Robert Krklec za Dnevnik RTL-a.

Najavio je da će, odbiju li gradovi njihov zahtjev, iskoristiti sve zakonske mogućnosti "u smislu novog zahtjeva ili promjene zakonske procedure".

Na pitanje kada bi građani mogli očekivati uplatnice s novim cijenama i hoće li gradovi, ukoliko se promjeni zakon koji je već u pripremi, ispasti iz igre odlučivanja budući da će sve biti pod ingerencijom Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), Krklec je rekao da ne može prejudicirati datume kada će gradovi donijeti odluku.

No, dodao je da očekuje da će to biti do kraja listopada.

"Što se tiče zakona, na to ne mogu utjecati, ali prema informacijama koje imam, u zadnjem prijedlogu zakona stoji da će, kao što će to biti za električnu energiju i plin, ingerenciju nad promjenama tarifnih stavki za toplinu imati Hrvatske energetska regulatorna agencija", kazao je Krklec.

Upitan zašto se nije postupno i u duljem vremenskom razdoblju povećavala tarifa za toplinu, Krklec je ustvrdio da "ta priča nije od danas i traje već 10-ak godina".

"Za to vrijeme, svi energetski subjekti, ne samo HEP-Toplinarstvo, posluju s gubicima. Nebrojeno puta smo apelirali i predlagali promjene i regulative, ali često smo nailazili na nerazumijevanje i odbijanje naših zahtjeva koji su opravdani", ponovio je direktor HEP Toplinarstva zaključivši da se opravdana odluka treba donijeti radi "sigurnosti sustava i normalnog poslovanja".

Iz HEP-Toplinarstva također poručuju da je sve spremno za početak sezone grijanja.

Zahtjevu HEP Toplinastva za poskupljenjem grijanja oko 37 posto za oko 123.000 kućanstava u šest hrvatskih gradova, danas su se usprotivili gradonačelnici Zagreba i Velike Gorice Milan Bandić i Dražen Barišić.

Iz Ureda zagrebačkog gradonačelnika priopćeno je da gradonačelnik ima ovlast i nadležnost za neprihvaćanje prijedloga, odnosno stavljanje veta na takav prijedlog, te da će gradonačelnik to pravo i iskoristiti.

"Ovakav veto gradonačelnik će iskoristiti jer se tek po provedbi depolitizacije svih upravljačkih funkcija u takvim javnim službama i nakon toga provedenim restrukturiranjem i reorganizacijom u dijelu kapaciteta kojima raspolažu ta javna poduzeća, može govoriti o eventualnoj korekciji cijena, pa tako i usluge grijanja, iskazujući pritom obzir prema građanima koji dnevno žive podnoseći sve posljedice kriznih i recesijskih uvjeta", stoji u priopćenju Bandićevog ureda.

Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić također je protiv poskupljenja grijanja i smatra da je HEP-ov zahtjev neopravdan.

"Odluku o tome donosi Gradsko vijeće i ja ih pozivam da takav prijedlog odbiju, jer, cijena grijanja u Velikoj Gorici već je i sada previsoka", kaže Barišić. Dodao je kako se nada da će vijećnici imati dovoljno razboritosti i mudrosti u ovoj odluci.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hera, ROBERT KRKLEC, HEP TOPLINARSTVO, HEP, cijene grijanja