A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kosovo-008b.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

IGS odlazi: Kosovo nakon četiri i pol godine obilježava okončanje nadzirane neovisnosti | Politika+
Regija

SUVERENITET: IGS odlazi: Kosovo nakon četiri i pol godine obilježava okončanje nadzirane neovisnosti

Thaci: Kraj međunarodno nadzirane neovisnosti predstavlja najveće međunarodno priznanje za Kosovo.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Kosovo će svečano obilježiti stjecanje pune suverenosti nakon što Međunarodna upravljačka skupina (ISG) u Prištini objavi odluku o svom raspuštanju i prestanku nadzirane neovisnosti Kosova, četiri i pol godine nakon proglašenja neovisnosti od Srbije.

U Prištini su u nedjelju navečer dovršavane posljednje pripreme za slavlje, uključujući i postavljanje divovske pozornice na središnjem trgu Majke Tereze, na kojoj će nastupiti glazbenici s Kosova, iz Albanije, Makedonije i BiH.

Premijer Thaci je nakon skupštinske sjednice izjavio da kraj međunarodno nadzirane neovisnosti predstavlja najveće međunarodno priznanje za Kosovo i pozvao građane da proslave taj povijesni uspjeh.

ISG je najavio da će odluku o svom raspuštanju objaviti u ponedjeljak kasno poslijepodne, čime će se označiti "stupanje Kosova u punu suverenost" kao dokaz njegove "čvrste potpore toj demokratskoj i multietničkoj državi". O završetku "međunarodnog nadzora" nad Kosovom ISG je odlučio početkom srpnja na sastanku u Beču.

Kosovski premijer Hashim Thaci izjavio je da okončanje nadzirane neovisnosti predstavlja najveće međunarodno priznanje za Kosovo, dok je predsjednica države Atifete Jahjaga kazala da je riječ o povijesnom trenutku za Kosovo.

"To je postignuće građana, kosovskih institucija i međunarodne zajednice koja je kontinuirano podržavala Kosovo na putu izgradnje države", izjavila je Jahjaga za Kosovsku radio-televiziju.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Petrit Selimi najavio je da će više od 150 međunarodnih gostiju, kao i više visokih državnih izaslanstava sudjelovati na svečanosti u u Prištini, koju će pratiti i brojni novinari iz svijeta.

Svečanom zasjedanju skupštine Kosova, koje treba početi u 16:30 sati nakon objave odluke ISG-a, nazočit će niz međunarodnih uzvanika, uključujući i bivšeg posebnog izaslanika UN-a za Kosovo Marttija Ahtisaarija, te veleposlanike Wolfganga Ischingera i Franka Wisnera. Oni će se parlamentu obratiti nakon predsjednice Jahjage i premijera Thacia.

Međunarodna upravljačka skupina, sastavljena od predstavnika 23 europske zemlje koje su priznale neovisnost Kosova, Turske i SAD-a, početkom srpnja je odobrila kosovskim institucijama da usvoje potrebne ustavne i zakonske amandmane za okončanje nadzirane neovisnosti. Cilj te međunarodne skupine je bila puna provedba Sveobuhvatnog prijedloga za rješenje statusa Kosova, dokumenta kojeg je pripremio posebni izaslanik Ahtisaari, 26. ožujka 2007. Deklaracija o neovisnosti proglašena je 17. veljače 2008. godine.

Skupština Kosova je u skladu sa odlukom ISG-a u petak prihvatila 22 amandmana na ustav Kosova, kojima se utvrđuje ukidanje nadzirane neovisnosti, kao i zakon o nastavku mandata europske misije EULEX do sredine 2014. godine.

Premijer Thaci je nakon skupštinske sjednice izjavio da kraj međunarodno nadzirane neovisnosti predstavlja najveće međunarodno priznanje za Kosovo i pozvao građane da proslave taj povijesni uspjeh. Thaci je dodao da je na sjeveru Kosova ostalo još mnogo posla kako bi se osigurali red i mir te socijalno-ekonomski projekti.

U utorak će u Prištini biti održan skup "Zatvoreno poglavlje o konferencijama na Balkanu" , a jedna od tema je "Približavanje pola desetljeća neovisnosti, ostvareni uspjeh Kosova i međunarodne zajednice".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hashim thaci, kosovo, Atifete jahjaga