Crna kronika

OBLJETNICA: Komemoracija u Kusonjama za ubijene hrvatske branitelje

Masakr u Kusonjama dogodio se 8. rujna 1991., kada se 20 hrvatskih branitelja iz Bjelovara našlo u zasjedi srpskih paravojnih postrojba.

Piše: PolitikaPlus

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred kapelom Male Gospe popodne je u Kusonjama, nedaleko Pakraca, obilježena 21. obljetnica pogibije 20 hrvatskih branitelja, pripadnika A satnije Zbora narodne garde iz Bjelovara te 19. obljetnica pogibije trojice hrvatskih branitelja iz Bjelovara.

Masakr u Kusonjama dogodio se 8. rujna 1991., kada se 20 hrvatskih branitelja iz Bjelovara našlo u zasjedi srpskih paravojnih postrojba kod Kusonja. Srpski agresori su okrutno pogubili hrvatske vojnike. Njihova tijela su nađena kasnije, kada su u siječnju 1992. ekshumirana iz masovne grobnice Rakov Potok, kod sela Brusnik, zajedno s još 23 ubijena hrvatska civila s područja Kusonja.

Masakr u Kusonjama dogodio se 8. rujna 1991., kada se 20 hrvatskih branitelja iz Bjelovara našlo u zasjedi srpskih paravojnih postrojba kod Kusonja. Srpski agresori su okrutno pogubili hrvatske vojnike

Mjesto obilježavanja tragedije hrvatskih branitelja u Kusonjama bilo je poprištem ratnog zločina dvije godine kasnije, 8. rujna 1993., kada su prilikom polaganja vijenca za žrtve, eksplodirale podmetnute mine, pri čemu su poginula trojica hrvatskih branitelja iz Bjelovara.

Današnjem obilježavanju sjećanja na te žrtve u Kusonjama nazočili su predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, roditelji i rodbina poginulih hrvatskih branitelja te predstavnici državne i lokalne vlasti.

Vijenac u ime predsjednika Republike položio je brigadni general Vlado Šindler, a u ime Hrvatskog sabora potpredsjednik Milorad Batinić, uz kojeg je bila i predsjednica saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport, zastupnica Jadranka Kosor.

Vijence su položili i izaslanici ministarstava branitelja, policije i obrane te bjelovarsko-bilogorske i požeško-slavonske županije kao i gradova Bjelovara, Pakraca, Lipika i Čazme.

Nakon polaganja vijenaca sudionicima komemoracije obratio se, uz ostale, i potpredsjednik Sabora Batinić koji je govoreći o pogibiji hrvatskih braniteljima u Kusonjama kazao: "Zahvaljujući njima koji su dali svoje živote, naša djeca se danas smiju, a Hrvatska će sutra postati članicom velike europske obitelji i imat će mogućnosr brznog razvoja. Zahvaljujući njima mi imamo budućnost".

Saborska zastupnica Jadranka Kosor, prisjetivši se žrtve mučki ubijenih branitelja u Kusonjama, rekla je kako im obećavamo da ćemo se više poštivati i međusobno uvažavati, a njihova žrtva pokazuje koliko je Domovinski rat bio obrambeni.

Nakon polaganja vijenaca misu zadušnicu u kapeli Male Gospe služio je mons. Antun Škvorčević, požeški biskup.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

svijeća, pakrac, kusonje, komemoracija