Scena

SMANJUJE TLAK: Bezalkoholno crno vino pomaže osobama sa srčanim problemima

Utvrdili su da muškarci koji su izloženi većem riziku od srčanih bolesti imaju niži tlak nakon što svaki dan tijekom četiri tjedna piju bezalkoholno crno vino.

Piše: PolitikaPlus

Bezalkoholno crno vino može pomoći osobama sa srčanim bolestima jer smanjuje krvni tlak, otkrili su španjolski znanstvenici zaključivši da crno vino koje sadrži alkohol nema isti učinak na zdravlje, prenosi britanski list Daily Mail.

Istraživanje je po prvi puta pokazalo da je za dobre učinke na zdravlje odgovoran antioksidans polifenol iz vina a ne alkohol. Španjolski znanstvenici čak su zaključili da alkohol u vinu poništava dobar učinak antioksidansa na krvni tlak.

Utvrdili su da muškarci koji su izloženi većem riziku od srčanih bolesti imaju niži tlak nakon što svaki dan tijekom četiri tjedna piju bezalkoholno crno vino.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 67 muškaraca s dijabetesom ili tri i više kardiovaskularna faktora rizika koji su bili na istoj prehrani ali su po vrsti pića bili podijeljeni u tri različište skupine - jedna je pila po nekoliko čaša vina dnevno, drugi bezalkoholno vino a treći džin.

I vino i bezalkoholno vino sadrže iste količine polifenola, dok ga džin ne sadrži.

Kod onih koji su pili crno vino zabilježen je jedva zamjetni pad krvnog tlaka, uz džin nisu zabilježene nikakve promjene u tlaku, no nakon bezalkoholnog vina tlak se značajno smanjio - gornji tlak je bio niži za šest milimetara žive a donji tlak za dva. Znanstvenici su preračunali da to znači da je u toj skupini rizik srčanog udara bio 14 posto manji a moždanog 20 posto.

Rezultati su objavljeni u časopisu američkog udruženja za bolesti srca Circulation Research.

Španjoska znanstvenica koja je vodila istraživanje Gemma Chiva-Blanch sa sveučilišta u Barceloni kaže da bi konzumiranje bezalkoholnog crnog vina moglo koristiti kod blažih oblika hipertenzije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

alkohol, vino, istraživanje