A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kerestinec-zatvor-111.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Stražar u Kerestincu: Iz 'crne sobe' su dopirali krici i jauci | Politika+
Crna kronika

SVJEDOČENJE: Stražar u Kerestincu: Iz 'crne sobe' su dopirali krici i jauci

Potvrdio je i da je jednog zarobljenika tukao jer je doznao da se šetao ulicom s djetetom nabijenim na bajunetu.

Piše: PolitikaPlus

Edgar Matišorević, bivši stražar zatvora u Kerestincu u kojem su zlostavljani ratni zarobljenici i civili, posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu da su zarobljenike ispitivali u prostoru koji su zvali "crna soba" i iz koje su se čuli krici i jauci.

"Nešto malo", odgovorio je svjedok na upit suca jesu li iz te sobe dopirali krici i jauci.

Posvjedočio je također da su zarobljenici trčali goli po dvorištu ali se nije mogao sjetiti tko im je to naredio. Prisjetio se da su zarobljenici morali pjevati hrvatske domoljubne pjesme. "To je bio neki štos da ih učimo", rekao je, priznavši da ih je osobno tome učio i naređivao im da pjevaju.

Posvjedočio je također da su zarobljenici trčali goli po dvorištu ali se nije mogao sjetiti tko im je to naredio. Prisjetio se da su zarobljenici morali pjevati hrvatske domoljubne pjesme. "To je bio neki štos da ih učimo", rekao je, priznavši da ih je osobno tome učio i naređivao im da pjevaju

Potvrdio je i da je jednog zarobljenika tukao jer je doznao da se šetao ulicom s djetetom nabijenim na bajunetu.

Zarobljenike su ispitivali članovi zapovjedništva te "ljudi i gardisti" koji su dolazili izvana, rekao je svjedok koji se prisjetio da je tim ispitivanjima bio nazočan zapovjednik Stjepan Klarić, prvooptuženi u slučaju Kerestinec.

Uz Klarića i njegovog zamjenika Dražena Pavlovića u zapovjedništvu ili njihovom krugu bio je još jedan kuhar i vozač te njihovi prijatelji i rodbina, rekao je svjedok.

Za trećeoptuženog Viktora Ivančina, za kojeg je svjedok u istrazi kazao da je također ispitivao zarobljenike, danas je rekao da se znalo dogoditi da bude u sobi za ispitivanje.

Marijan Biškić, tadašnji zamjenik načelnika uprave Vojne policije koja je krajem travnja 1992. preuzela zapovjedništvo u Kerestincu, rekao je da, osim iz novina, nema saznanja o zlostavljanjima zarobljenika dok je Klarić bio zapovjednik u Kerestincu i vojnog zatvora u Gajevoj ulici.

Biškić tvrdi kako bi ih, u slučaju da je tamo bilo kaznenih djela, Sigurnosno-informativna služba (SIS) o tome bila dužna obavijestiti jer bi Vojna policija u tom slučaju trebala provoditi obrade.

Nakon što je Vojna policija preuzela nadzor nad ratnim zarobljenicima, zapovjednik konačišta ostao je Klarić koji je nakon smjene postavljen za pomoćnika za političku djelatnost u 67. bojnoj Vojne policije.

Ljubičić, čijeg se imena svjedok nije mogao sjetiti, bio je postavljen za zamjenika zapovjednika u Kerestincu, nakon što ga je preuzela Vojna policija, no smijenjen je jer se jedan zarobljenik požalio da ga je Ljubičić ošamario.

To je bio jedini incident otkad je Vojna policija preuzela nadzor u Kerestincu, rekao je svjedok, dodavši da su se jedine primjedbe odnosile na higijenu, čistoću i unutarnji red.

Suđenje, na kojemu su uz Klarića, Ivančina i Pavlovića optuženi Željko Živec i Goran Štrukelj, nastavlja se 20. rujna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

domovinski rat, zatvor, kerestinec