Crna kronika

PRESUDA: Bivši policijski specijalac Mihajlo Hrastov proglašen krivim, osuđen na četiri godine

'Osuđen je na četiri godine, no u kaznu se uračunava vrijeme provedeno u istražnom zatvoru.'

Piše: PolitikaPlus/HRT

Bivši policijski specijalac Mihajlo Hrastov proglašen je krivim za ubojstvo 13 neprijateljskih vojnika na Koranskome mostu 1991. godine. Osuđen je na četiri godine, no u kaznu se uračunava vrijeme provedeno u istražnom zatvoru, rekao je, objavljujući presudu, sudac Vrhovnog suda Žarko Dundović, javlja HRT.

Hrastov, koji je u jednom od najdužih postupaka u povijesti hrvatskog pravosuđa tri puta oslobođen i dva puta osuđen, jučer je još jednom iznio svoju obranu, nakon čega su njegovi branitelji te predstavnici tužiteljstva održali završne govore.

Za razliku od većine postupaka pred najvišim pravosudnim tijelom, Vrhovni sud odluku neće donijeti samo na temelju sudačkog izvješća s najvažnijim pojedinostima o postupku i dosadašnjim žalbama, nego je od kraja siječnja ove godine ponovno izvodio dokaze.

Kao svjedoci još su jednom ispitani očevici događaja na Koranskome mostu 1991. hrvatski vojnici, ali i rezervisti JNA od kojih su neki i ranjeni na tome mostu. Sud je osim toga ispitao i dvojicu sudskih vještaka, balističara i patologa.

U više od 20 godina suđenja Hrastova je Županijski sud u Karlovcu tri puta oslobodio, a Vrhovni mu je sud dva puta ukidao presude i tražio ponavljanje postupka. Od početka slučaja Hrastov odbacuje optužbu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Mihajlo Hrastov, RATNI ZLOČIN