Energetika

'BLACKOUT': U Indiji konačno popravljena elektroenergetska mreža?

600 milijuna stanovnika, ili polovica indijskog stanovništva, u utorak je bila bez struje.

FOTO: Pad mreže izazvao je kaos u prometu
Piše: P/H


Kvarom je bilo zahvaćeno 20 od 29 država i on je izazvao kaos u prometu, zaustavio podzemne željeznice i vlakove, blokirao 200 rudara pod zemljom i zaustavio klima uređaje.

Kvarovi na svim elektroenergetskim mrežama u Indiji koje su se u ponedjeljak i utorak raspale popravljeni su te su Indijci ponovno dobili električnu energiju, rekao je u srijedu ujutro visoki dužnosnik nacionalne elektroenergetske tvrtke.

Ponovno je uspostavljena opskrba strujom na mrežama sjevera, istoka i sjeveroistoka zemlje, rekao je S. K. Soonee, direktor Power System Operation Corporationa (PSOC), nakon ogromnog kvara bez presedana zbog kojeg je 600 milijuna stanovnika, ili polovica indijskog stanovništva, u utorak bila bez struje.

Tijekom noći je intervencijom inženjera PSOC-a popravljen kvar.

Prema procjenama, kvarom je bilo zahvaćeno 20 od 29 država i on je izazvao kaos u prometu, zaustavio podzemne željeznice i vlakove, blokirao 200 rudara pod zemljom i zaustavio klima uređaje.

Vlada je najavila pokretanje istrage o uzrocima kvarova. Neki dužnosnici smatraju da su uzastopne kvarova izazvale države koje su premašile dopuštene kvote potrošnje za svoje mreže što je izazvalo domino učinak.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

električna energija, električna mreža, indija, blackout