A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/X-Y-Z/Ye-Shiwen-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Kinezi optuženi za manipulaciju genima, Britanci tvrde Ye je 'čista' | Politika+
Sport

OLIMPIJSKE IGRE: Kinezi optuženi za manipulaciju genima, Britanci tvrde Ye je 'čista'

Nad olimpijskim igrama u Londonu nadvio se sukob američkih i kineskih plivačkih stručnjaka oko čudesnog rezultata 16-godišnje kineske plivačice Ye Shiwen.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nad olimpijskim igrama u Londonu nadvio se sukob američkih i kineskih plivačkih stručnjaka oko čudesnog rezultata 16-godišnje kineske plivačice Ye Shiwen u finalu utrke na 400 metara mješovito.

Amerikanci optužuju Kineze za doping i manipulaciju genima, dok su Kinezi uzvratili Amerikancima pitanje: A vi ste čisti ? Na kinesku stranu stao je i predsjednik Britanskog olimpijskog odbora Lord Colin Moynihan ustvrdivši kako je 'Ye čista'.

Nad olimpijskim igrama u Londonu nadvio se sukob američkih i kineskih plivačkih stručnjaka oko čudesnog rezultata 16-godišnje kineske plivačice Ye Shiwen.


Mlada Kineskinja je slavila s novim svjetskim rekordom 4:29.45 što je pet sekundi bolje od njezina najboljeg rezultata do Londona. Ye Shiwen je pritom posljednjih 50 metara otplivala za 28,93 sekunde što je za 17 desetinki sekunde brže od zlatnog Amerikanca Ryana Lochtea u muškoj utrci na 400 mješovito.

"Njezin rezultat je nevjerojatan i zaslužuje objašnjenje. Genetska manipulacija kod životinja dovodi do veće tjelesne snage, a tko zna kakve bi to rezultate dovelo kod ljudi. Kineskinja je nadmašila jednog od najbržih muških plivača na svijetu i završila tri i pol dužine ispred drugoplasirane, a sve to zajedno dovodi njezin rezultat u pitanje," kazao je američki plivački trener John Leonard.

Jedan od najuglednijih američkih plivačkih stručnjaka tvrdi kako nema 'superljudi'. "Svaki put kada bi se u plivanju pojavio 'superčovjek' na koncu se ispostavilo da se radilo o dopingu."

Naravno, nije trebalo dugo čekati na odgovor s druge strane. Kineska javnost je burno reagirala na američke optužbe. Na društvenim mrežama slave Ye Shiwen, a zajedljive komentare smatraju odrazom 'američke nemoći, frustracija i ljubomore'. "A vi ste čisti ?" poručili su Kinezi.

"Amerikanci su pristrani i nisu objektivni. Kada je Phelps u Pekingu osvojio nevjerojatnih osam zlatnih medalja nitko nije tražio da se provjere njegovi rezultati," kazao je prvi čovjek Kineske antidopinške agencije Jiang Zhixue, te dodao: "Otkako smo stigli u London obavljeno je više od 100 dopinških testova i nema niti jednog pozitivnog rezultata. Naši sportaši duguju uspjeh napornom radu i silnim treninzima."

Šef kineske plivačke reprezentacije Xu Qi tvrdi kako je Ye Shiwan i ranije postizala sjajne rezultate i kako se radi o vrhunskom talentu. "Ona je genijalna od svoje mladosti. Sve ove optužbe su žalosne i nepravedne," smatra Qi.

Na kinesku stranu stao je i predsjednik Britanskog olimpijskog odbora (BOA) Lord Colin Moynihan.

"Svi znamo kako djeluje Međunarodna antidopinška agencija WADA i nako što je WADA potvrdila kako je Shiwen 'čista' time se priča završava. Žalim sve one koji nastavljaju s optužbama i raznim spekulacijama. Sve je to žalosno. Svi moramo priznati kako je u pitanju sjajna plivačica."

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

olimpijske igre, plivačica, sad, kina, Ye Shiwen