Mojbiz

KRITIKA: Slavko Kulić: Linić narod uvodi u stanje difuzne diktature, u kojem je svatko protiv svakoga

Slavko Linić može ostvariti uštedu po ministarstvima.

Piše: Igor Bakšaj

Ministar financija Slavko Linić prošli je tjedan na tajnom sastanku, nakon sjednice Vlade, ministrima i njihovim zamjenicima poručio da do kraja godine moraju uštedjeti još najmanje milijardu kuna.


>>>NIJE DOVOLJNO Slavko Linić mora uštedjeti 10, a ne samo jednu milijardu kuna!

 

Linićev proračun i fiskalnu politiku za PolitikuPlus komentira ugledni ekonomski analitičar dr. Slavko Kulić, Institute of World Problems (IOWP).

 

"Istina je da proračun ulazi u „skviz“ sa svih strana. Linić može ostvariti ovu uštedu po ministarstvima jer sam ja u svojim istraživanjima došao do saznanja da postoji rezerva i do 30 posto. Linić ovakvo nešto ne bi tražio da to ne zna. Mislim da je to bolji način rješavanja nastalih problema nego da ulazi u daljnji sukob s narodom. Uvodeći instrument nagrađivanja građana koji su spremni izdati onoga koji sjedi do njih na kavi za 500 kuna, Linić narod uvodi u stanje difuzne diktature, stanje u kojem je svatko protiv svakoga. Takvo stanje Hrvatskoj nije nužno, a još manje potrebno. Hrvatskoj nije potreban tako visok proračun, a visok je zbog birokratizacije društva i politike i njega nema tko financirati (nužnost je rekonstitucija društva i države). Problem je u konstrukciji države i društva, a proračun je samo posljedica. Ovo stanje u kojem netko može trošiti maksimalno, a netko sve manje ili gotovo ništa govori o neoliberalnoj eutanaziji – uskraćivanje životnog minimuma za večinu. U stanje egzistencijalne anksioznosti – strah od sutra ujutro, što ubija ili destruira preostale psihofizičke i umne sposobnosti za rad i život, u besmisao postojanja pojedinca, naroda i države. Ako narod nema nade onda odustaje od traženja mogućeg, od borbe za istinitošću, onda se povlači, a povlačenje od istinitosti je gubitak bez povratka i bez objašnjenja besmisla."

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

slavko kulić, slavko linić, ministarstvo financija, proračun