Zdravlje

ISTRAŽIVANJE: Hrvati uvjereni da žive zdravo, a polovica ima prekomjernu težinu

Čak 59 posto ispitanih, starijih od 30 godina, je ustvrdilo da su napori koje ulažu u održavanje vlastitog zdravlja dovoljni. Pri tome samo 40 posto ispitanih pazi na prehranu, a samo se polovica redovito bavi tjelesnom aktivnošću.

Piše: PolitikaPlus

Iako u Hrvatskoj ima 18 posto pretilih osoba, a čak trećina ima problema s prekomjernom težinom, velika većina i dalje smatra da živi zdravo i da sasvim dovoljno brine o vlastitom zdravlju, pokazali su rezultati istraživanja koje je provedeno u sklopu javnozdravstvene kampanje Zapitaj se za zdravlje! Hrvatske udruge proizvođača bezreceptnih proizvoda HUPBR/CASI.

 

Čak 59 posto ispitanih, starijih od 30 godina, je ustvrdilo da su napori koje ulažu u održavanje vlastitog zdravlja dovoljni. Pri tome samo 40 posto ispitanih pazi na prehranu, a samo se polovica redovito bavi tjelesnom aktivnošću, pokazalo je istraživanje koje je proveo GfK – Centar za istraživanje tržišta.

 

„Pomalo je kontradiktorna činjenica da je većina Hrvata zadovoljna onime što poduzima za svoje zdravlje, a konkretni zdravstveni podaci nam pokazuju nešto sasvim drugo. Oko polovice Hrvata ima prekomjernu težinu, a po pretilosti smo čak peti u Europi, svaka treća odrasla osoba je pušač, a svaka druga osoba u Hrvatskoj umire od bolesti srca i krvnih žila. Sve se to može povezati upravo s nezdravim navikama. Rezultati ovog istraživanja zato nas dodatno učvršćuju u uvjerenju da pojedince u Hrvatskoj treba potaknuti da se zapitaju za svoje zdravlje i zdravlje svoje obitelji kao i da razmisle čine li doista dovoljno na tome da zdravlje očuvaju ili unaprijede“, izjavila je Sonja Katanec, predsjednica Udruge CASI.

 

Čak 59 posto ispitanih, starijih od 30 godina, je ustvrdilo da su napori koje ulažu u održavanje vlastitog zdravlja dovoljni. Pri tome samo 40 posto ispitanih pazi na prehranu, a samo se polovica redovito bavi tjelesnom aktivnošću.

Istraživanje o zdravstvenim navikama u Hrvatskoj je dio kampanje Zapitaj se za zdravlje! koju je ove godine po prvi puta organizirala Udruga CASI. Njome se pojedince u Hrvatskoj nastoji osvijestiti da je zdravlje dobrim dijelom njihova vlastita odgovornost te da se uz zdrave odluke i odustajanje od loših navika može značajno unaprijediti.

 

„Očigledno je da su pojedinci u Hrvatskoj zainteresirani za vlastito zdravlje, no još uvijek nisu dovoljno osviješteni što to u stvari znači. Koja je to normalna tjelesna težina, što znači zdrava prehrana, što znači tjelesna aktivnost i odgovorno samoliječenje? Koji su stvarni rizici od štetnih životnih navika?  Razina edukacije i odgovornosti pojedinca spram vlastitog zdravlja zadaća su svakog od nas i cjelokupnog zdravstvenog sustava", ističe Sonja Katanec.

 

Svoje konkretne zdrave odluke je već donijelo više od stotinu Zagrepčana te su ih i upisali na Zid zdravih odluka koji je 15. lipnja bio postavljen na zagrebačkom Zrinjevcu.  U samo nekoliko sati Zid zdravih odluka je bio ispunjen porukama poput: „Prestajem pušiti“, „Tramvaj mijenjam za bicikl“, „Od sutra stroga dijeta“, „Nema više nerviranja“ i još puno sličnih zdravih odluka. 

 

Ljekarnici u akciji

 

Posebnost ove javnozdravstvene kampanje je da su se u nju aktivno uključili i ljekarnici. Oni su također 15. lipnja u ljekarnama diljem Hrvatske svoje korisnike informirali o kampanji Zapitaj se za zdravlje! te su im ukazali na mogućnost dobivanja savjeta kad je riječ o liječenju blažih bolesti ili unapređenju zdravlja. Rezultati istraživanja pokazuju i da je stručnost ljekarnika trenutačno nedovoljno iskorištena kad je riječ o liječenju blažih bolesti poput prehlade, glavobolje, probavnih poteškoća, alergija, manjih ozljeda i sl. Čak 90 posto pacijenata želi savjet svog ljekarnika, a uslugom i dobivenim  savjetom je zadovoljno čak 95 posto ispitanih. Prosječna ocjena kojom su ocijenili ljekarnike te savjete koje dobiju u svojoj ljekarni je 4.95.

 

Ljekarnici će i u narednom periodu svojim korisnicima biti na raspolaganju za sve dodatne upite vezane uz liječenje blažih bolesti te savjete o unapređenju zdravlja, posebno zbog činjenice da se čak 40 posto kroničnih bolesti može spriječiti usvajanjem zdravih životnih navika.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zdravlje, pretilost, građani, hrvatska