A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/barclays-001.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Britanske banke obmanjivale o osiguranju od viših kamata na kredite | Politika+
Tvrtke

BANKE: Britanske banke obmanjivale o osiguranju od viših kamata na kredite

Agencija za financijske usluge objavila je da je postigla sporazum s Barclaysom, HSBC-om, Lloydsom i RBS-om o isplati odštete klijentima.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Četiri najveće britanske banke pristale su platiti odštetu klijentima nakon što je bankovni regulator utvrdio da su ih obmanjivale pri prodaji osiguranja od viših kamatnih stopa na kredite.

Iz FSA su izvijestili da su pronašli dokaze o "ozbiljnim propustima" banaka: "Smatramo da je to ozbiljno utjecalo na velik broj tih poduzeća".

Agencija za financijske usluge (FSA) objavila je u petak da je postigla sporazum s Barclaysom, HSBC-om, Lloydsom i RBS-om o isplati odgovarajuće odštete klijentima budući da je istragom utvrdila propuste banaka u prodaji proizvoda osiguranja od viših kamatnih stopa, takozvanih kamatnih swapova.

Iz FSA su izvijestili da su pronašli dokaze o "ozbiljnim propustima" banaka: "Smatramo da je to ozbiljno utjecalo na velik broj tih poduzeća".

Zaključak FSA potaknuo je mnoga mala poduzeća koja su kupovala osiguranja da zatraže odštetu od banaka, a traženi iznosi kreću se od mnogo milijuna do nekoliko milijardi funti.

Posrijedi je najnoviji u nizu slučajeva obmane u financijskom sektoru koji se protežu na više od dvadeset godina. Banke su već pristale platiti nešto više od devet milijardi funti odšteta klijentima zbog sličnih obmana.

FSA je izvijestila da su banke pristale izravno isplaćivati odštetu klijentima koji su kupovali najsloženije proizvode osiguranja. Banke su pak pristale obustaviti prodaju takvih proizvoda.

Iznosi mogućih odšteta nisu objavljeni ali Lloyds je u odvojenom priopćenju naveo da ne očekuje da će nagodba o odšteti značajnije utjecati na njegove financije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Lloyds, HSBC, Barclays, FSA, BANKE