Hrvatska

SUSRET: VIDEO Biskupi složni da što prije treba rasvijetliti događaje iz prošlosti

Jasno je izražena želja da se na svim razinama razvija iskren odnos koji će ostvarivati pravičnost i jednak tretman u poštovanju hrvatskoga i srpskoga pučanstva.

FOTO: Sitana Omer
Piše: PolitikaPlus

U Nadbiskupskome dvoru u Zagrebu zagrebačkoga je nadbiskupa, uzoritoga kardinala Josipa Bozanića, posjetio predstojatelj Srpske Pravoslavne Crkve Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej Gavrilović.

Razmotrena su ponajprije pastoralna pitanja djelovanja dviju Crkava u kontekstu suvremenih društvenih okolnosti. Poslanje Crkava usmjereno je na naviještanje i življenje Evanđelja Isusa Krista te su u tome smislu u središtu bile teme koje se odnose na izazove u suvremenosti

Tomu su susretu, uz Patrijarha, bili nazočni članovi Svetoga Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve: srijemski episkop gospodin Vasilije, bački episkop gospodin Irinej, i šumadijski episkop gospodin Jovan, te mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin Jovan. Uz Kardinala su bili nazočni članovi Stalnoga vijeća Hrvatske biskupske konferencije: predsjednik Hrvatske biskupske konferencije đakovačko-osječki nadbiskup mons. Marin Srakić, splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić i riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić, te predsjednik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog sisački biskup mons. Vlado Košić, kao i zagrebački pomoćni biskupi: mons. Valentin Pozaić, mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski.

Razmotrena su ponajprije pastoralna pitanja djelovanja dviju Crkava u kontekstu suvremenih društvenih okolnosti. Poslanje Crkava usmjereno je na naviještanje i življenje Evanđelja Isusa Krista te su u tome smislu u središtu bile teme koje se odnose na izazove u suvremenosti, a na prvome mjestu vrednovanje otajstva života i Božjega stvaranja, posebno ističući dostojanstvo čovjeka od njegova začeća do naravne smrti, pazeći da se biotehnološke mogućnosti ne zlorabe i ne pretvore u ideologiju protiv života.

U razgovoru je važno mjesto dano promicanju i zaštiti ustanove obitelji, kao i vrijednostima vezanima uz brak kao blagoslovljenu i naravnu zajednicu između muškarca i žene.

Nadovezujući se na te dvije teme, katolički i pravoslavni biskupi su naglasili važnost odgoja djece, pri čemu je neizostavna sastavnica i vjerski odgoj. Rečeno je da nije dostatna samo skrb za neko vrijednosno neodređeno obrazovanje, tj. bez prepoznatljivih vrjednota, među kojima u društvu treba biti snažno čuvana sloboda ispovijedanja vjere te u skladu s njom i briga za kvalitetan konfesionalni vjeronauk u odgojnim i obrazovnim ustanovama.

 S obzirom na odnose dviju Crkava naznačene su dodirne točke i područja postojeće, te moguće buduće suradnje, na teološkome, kulturnome i pastoralnome planu.

Primijećeno je da je neizostavan doprinos Crkava u zauzimanju za pravednost i mir među narodima, te traženju istine i postupanju u skladu s njom, kako bi se na primjeren način suočavalo s eventualnim napetostima koje dolaze iz političkoga djelovanja ustanova i pojedinaca. Vjernici obiju Crkava još uvijek osjećaju brojne posljedice ratnih stradanja. Stoga biskupi obiju crkava ohrabruju sve crkvene, državne i građanske institucije, na svim razinama, u obje države, na neumorno zalaganje u otklanjanju posljedica rata, kako bi se ublažila stradanja i olakšala patnja svih pogođenih. Podržavaju sva nastojanja oko povratka svih izbjeglih i raseljenih osoba u svoje domove i oko ostvarivanja njihovih ljudskih i vjerničkih prava.

Sudionici susreta, i kao pastiri svojih vjernika i kao građani svojih država, svjesni su da su mnoga pitanja iz prošlosti još uvijek kamen spoticanja. Gledajući u njima konkretne ljude, biskupi su se složili da je potrebno što prije rasvijetliti događaje za koje još ne postoji dovoljna osjetljivost u hrvatskoj i srpskoj javnosti. Poduprt je rad komisija koje rade na istraživanju komunističkih zločina i doličnome obilježavanju grobova žrtava.

 

Biskupi dviju crkava upućuju poziv odgovornima u političkome i društvenome životu, ali i svakomu čovjeku koji ima neka saznanja o još uvijek nepronađenim osobama, nestalima u ratnim stradanjima devedesetih godina prošloga stoljeća, da pomognu u njihovu pronalaženju ili u informiranju o njihovim grobovima


Osim toga, biskupi dviju crkava upućuju poziv odgovornima u političkome i društvenome životu, ali i svakomu čovjeku koji ima neka saznanja o još uvijek nepronađenim osobama, nestalima u ratnim stradanjima devedesetih godina prošloga stoljeća, da pomognu u njihovu pronalaženju ili u informiranju o njihovim grobovima. To je izniman čin ljudskosti i pomoći obiteljima koje ne prestaju živjeti svoju bol, neki i više od dva desetljeća. Svima koji tuguju i trpe biskupi izražavaju ne samo žaljenje nego i svoju ljudsku blizinu, i kršćansku solidarnost i suosjećanje.

Biskupima sudionicima susreta na srcu je da se sva događanja iz prošlosti razmotre pošteno i odgovorno, kako bi se mogli postaviti zdravi temelji za život u istini među pripadnicima naša dva naroda. Samo tako se mogu liječiti rane i vedrije gledati u budućnost.

Jasno je izražena želja da se na svim razinama razvija iskren odnos koji će ostvarivati pravičnost i jednak tretman u poštovanju hrvatskoga i srpskoga pučanstva u Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji.

Kao što evanđeoskim svjetlom i snagom treba pristupiti prošlosti, biskupi su se svojom pastoralnom brigom osvrnuli i na sadašnjost, pozivajući osobito svoje vjernike da svjedoče svoju kršćansku vjeru i žive prema moralnim načelima koje im je povjerio Isus Krist, kako bi u društvu bili kvasac novoga svijeta, Božjega kraljevstva.

Iskazana je želja da ovaj susret bude svjedočanstvo zajedničkih kršćanskih temeljnih vrednota obiju Crkava i odlučno potiču nastavak započete suradnje na razini Biskupske komisije HBK za dijalog sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom i analogne Komisije Svetoga Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve.

Patrijarh je Kardinalu darovao križ koji Srpska Pravoslavna Crkva dariva najvišim uglednicima, a Kardinal Patrijarhu unikatno djelo „Majka Božja od Kamenitih vrata“, umjetnički rad akademskoga umjetnika Damira Mataušića.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SPC, crkva, irinej gavrilović, josip bozanić