Energetika

PRIZNANJE: Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić: Nekim građanima računi će se povećati za 120 i 150 kn

'Ono što je jako važno, HEP mora sve buduće cjenovne udare, a onda to više nije 20% nego 2, 3, 5 ili 7%, u iduće četiri godine amortizirati postepenim restrukturiranjem.'

Piše: PolitikaPlus/Media Servis


"HEP neće biti u gubitku, bit će kreditno sposoban za ono što moramo učiniti, odnosno investirati  u hidroelektrane i budemo partner na Plominu i nekim drugim projektima. Ono što je jako važno, HEP mora sve buduće cjenovne udare, a onda to više nije 20% nego 2, 3, 5 ili 7%, u iduće četiri godine amortizirati postepenim restrukturiranjem. On mora ući u restrukturiranje, ovdje je poznato što je starije, kokoš ili jaje"

"Povećanjem cijene struje uložili smo u HEP odnosno u svoju budućnost", rekao je u ekskluzivnom intervjuu za Media servis prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić. Najavio je da će i HEP ali i ostale javne tvrtke u restrukturiranje u iduće četiri godine...

"Kod nekih obitelji će biti 100, 120 ili 150 kuna, a kod nekih će biti manje. Međutim, govorimo o statističkim brojevima", rekao je u ekskluzivnom intervjuu za Media servis prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić objašnjavajući gdje je nastala razlika u cijeni zbog povećanja plina za 22, odnosno struje za 20 posto. Smatra da je potpuno iracionalno razmišljati da je Vlada povećala cijenu struje protuzakonito i više nego je trebala...

"U našoj javnosti ako se išta može protumačiti zlonamjerno, prljavo ili zločesto, onda će se to uvijek pokušati učiniti", rekao je Čačić.

HEP nije dizao cijene u proteklom razdoblju iako je cijena nafte i plina rasla, a osim toga uvezao je više od milijardu kuna struje.

"Tako su se u proteklih 16 mjeseci akumulirali gubici, a da do povećanja cijene struje nije došlo taj bi dug došao do 900 milijuna kuna", rekao je Čačić za Media servis dodavši da ulažući u HEP ulažemo u budućnost...


"HEP neće biti u gubitku, bit će kreditno sposoban za ono što moramo učiniti, odnosno investirati  u hidroelektrane i budemo partner na Plominu i nekim drugim projektima. Ono što je jako važno, HEP mora sve buduće cjenovne udare, a onda to više nije 20% nego 2, 3, 5 ili 7%, u iduće četiri godine amortizirati postepenim restrukturiranjem. On mora ući u restrukturiranje, ovdje je poznato što je starije, kokoš ili jaje", pojasnio je prvi potpredsjednik Vlade.

A restrukturiranje, u iduće četiri godine, ne čeka samo HEP.

ČAČIĆ PREŠUTIO KOLIKO ĆE STVARNO IZNOSITI POSKUPLJENJE: Zašto nas laže Radimir Čačić >>>

"Sve. Jednostavno sustav. Isto je s Hrvatskim željeznicama. To je užasno predimenzionirano, jako neracionalno. To mora naravno učiniti i HAC, to moraju učiniti i Hrvatske šume", nabrajao je Čačić koji se osvrnuo i na političare u Nadzornim odborima. On i ministar financija Slavko Linić uskoro će ući u INA-in, iako im Europska komisija to zamjera.

"Naša Vlada nije odustala od odgovornog upravljanja zemljom", poručio je i rekao da je prošla Vlada u sluganskom stilu prihvatila nešto što nitko drugi u Europi nije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

električna energija, poskupljenje struje, hep, radimir čačić