A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/policija_srbija11.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Makedonska policija uhitila radikalne islamiste osumnjičene za peterostruko ubojstvo | Politika+
Regija

AKCIJA: Makedonska policija uhitila radikalne islamiste osumnjičene za peterostruko ubojstvo

Riječ je o skupini koja se borila po Afganistanu i Pakistanu.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Makedonsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da je uhitilo 20 pripadnika radikalne islamističke skupine, osumnjičenih za peterostruko ubojstvo kod Skoplja, javljaju makedonski mediji.

Ministrica unutarnjih poslova Gordana Jankulovska izjavila je da su se počinitelji ubojstva borili u Afganistanu i Pakistanu protiv međunarodne koalicije koju predvodi NATO.

U akciji je sudjelovalo oko 800 pripadnika ministarstva unutarnjih poslova, a uhićeno je 20 osoba koji su uglavnom iz Skoplja i koje se tereti za terorizam.

Ministarstvo je priopćila da akcija "Monstrum" još traje te da će nove informacije biti objavljene u iduća 24 sata.

U skopskom naselju Radišanima ubijena su 12. travnja petorica muškaraca, četvorica mladića i jedan sredovječni muškarac. Ubijeni su Filip Slavkovski, Aleksandar Nakjoski, Cvetančo Acevski i Kire Tričkovski, svi u dobi od 18 do 20 godina, te 45-godišnji Borče Stefkovski. Njihova su tijela pronađena blizu jezera, popularnog ribičkog odredišta u sjevernome predgrađu Skoplja, a pronašli su ih ribiči. To je ubojstvo izazvalo velike napetosti između Makedonaca i makedonskih Albanaca.

Napetost između tih dviju zajednica koju su ova ubojstva uoči Uskrsa po Julijanskome kalendaru samo pojačala, počela je u veljači kad je jedan makedonski policajac dok nije bio na dužnosti ustrijelio dvojicu mladih Albanaca u gradu Gostivaru na sjeverozapadu zemlje. Nakon toga počelo je najgore nasilje od 2001. kad je zemlja za dlaku izbjegla građanski rat.

U prvoj polovici ožujka bande mladića napadale su autobuse u glavnome gradu i drugim mjestima, te ozlijedili najmanje 15 ljudi. Policija je tada uhitila više od 30 sumnjivaca i nasilje se počelo smirivati.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

uhićenje, akcija, makedonija, policija