Zagreb

VELESAJAM: Na Zagrebačkom velesajmu otvorena četiri specijalizirana sajma

Na Zagrebačkom velesajmu danas su otvorena četiri specijalizirana međunarodna sajma - graditeljstva i opremanja, strojeva i alata BIAM, zavarivanja i antikorozivne zaštite i međunarodni sajam obrtništva.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na Zagrebačkom velesajmu danas su otvorena četiri specijalizirana međunarodna sajma - graditeljstva i opremanja, strojeva i alata BIAM, zavarivanja i antikorozivne zaštite i međunarodni sajam obrtništva, na kojima se do 21. travnja na 12.500 četvornih metara izložbenog prostora predstavlja 317 izlagača iz 25 zemalja.

Sajmove je otvorio zamjenik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros koji je istaknuo kako će to ministarstvo, uz zakonske inicijative kako bi se stvorilo bolje okružje za poduzetnike, kroz program Poduzetnički impuls direktno utjecati na razvoj tog sektora.

 Podsjetio je kako je već objavljena prva grupa natječaja za potpore. Drugi ciklus natječaja bit će objavljen ovog tjedna i u fokusu će biti obrazovanje, a treći ciklus bit će objavljen do kraja ovog mjeseca i u središtu će biti jačanje međunarodne konkurentnosti i nove tehnologije.

Ponovio je kako o važnosti malog gospodarstva govore podaci da 99 posto gospodarskih subjekata dolazi iz segmenta malog gospodarstva, ostvaruju 40 posto izvoza, preko 50 posto BDP-a.

 Napomenuo je kako su i Vlada i ministarstvo svjesni problema s kojima se susreću obrtnici i mali poduzetnici, kao što su nelikvidnost, regionalna nejednakost poduzetničkih kapaciteta, težak pristup kreditnim sredstvima te će se raditi na ublažavanju i rješavanju tih problema.

Pros je istaknuo važnost kontinuiranog obrazovanja i osposobljavanja te kazao kako je ulazak Hrvatske u EU šansa za gospodarstvo, no kako je za uspjeh potrebno jačati konkurentnost, a to znači stalno se usavršavati, educirati, pratiti najnovija dostignuća i trendove.

 Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec kazao je kako vjeruje da su najteže godine iza nas, da smo na početku novog investicijskog ciklusa ulaganjem u moderne tehnologije i kreiranje novih usluga te da će se na pragu ulaska u EU osjetiti pozitivni rezultati gospodarske i socijalne politike ove Vlade.

Program Poduzetničkog impusla i nove šeme Hamaga daju nadu da je sada pravi trenutak za snažnu podršku obrtništva, za vjetar u leđa tom najfleksibilnijem i najžilavijeg dijela gospodarstva, rekao je.

 Sajmove, 36. međunarodni sajam graditeljstva i opremanja, 21. međunarodni sajam strojeva i alata BIAM, 24. međunarodni sajam zavarivanja i antikorozivne zaštite Zavarivanje i 54. međunarodni sajam obrtništva, prati bogat stručno popratni program. Tako će se danas održati obrtnički forum na temu "Poticaji obrtništvu za oporavak gospodarstva".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagreb, zagrebački velesajam