A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/hnk_osijek2.jpeg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Premijera 'Sinovi umiru prvi' Mate Matišića u osječkom HNK | Politika+
Kultura

PETAK 13.: Premijera 'Sinovi umiru prvi' Mate Matišića u osječkom HNK

Riječ je o iznimno zanimljivom tekstu suvremenog hrvatskog dramatičara Mate Matišića, koji jednostavno, ali istinski "dirljivo i životno priča o stradanju poslije rata", kazao je intendant Božidar Šnajder.

Piše: PolitikaPlus

Premijera drame Mate Matišića "Sinovi umiru prvi" u režiji Zorana Mužića održat će se u petak, 13. travnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Riječ je o iznimno zanimljivom tekstu suvremenog hrvatskog dramatičara Mate Matišića, koji jednostavno, ali istinski "dirljivo i životno priča o stradanju poslije rata", kazao je intendant Božidar Šnajder.

Naglasio je kako je siguran da će "djelo dugo živjeti i obići brojne pozornice ne samo u Hrvatskoj nego i u cijeloj regiji", jer govori o tuzi koja je istinska za sve stradalnike. Možda će predstava "medijski biti ocijenjena i kao kontroverzna, premda ona to nije", kazao je Šnajder, dodavši kako je to peta ovosezonska premijera.

Autor teksta i glazbe Mato Matišić ispričao je kako je za djelo "Sinovi umiru prvi" motiviran dok je boravio u svom rodnom mjestu Ričice kod Imotskog gdje se družio s "mladićima koji su bili u mirovini i u mjesnoj gostionici ispijajući pića provodili vrijeme od mirovine do mirovine". U djelu nema "kalkulacije", rekao je Matišić dodavši da bez obzira na posljedice progovara o tragičnim događajima koji su se dogodili i koji ne smiju biti prešućeni.

Zagrebački redatelj Zoran Mužić, rekao je kako mu je iznimno drago što je dobio priliku "režirati u osječkom HNK-u izvrsno djelo s odličnim ansamblom".

U središtu je predstave obitelj koja tuguje za poginulim sinom. Drama govori o protuprirodnom ciklusu, u kojem na ratištima umiru sinovi, premda bi prirodno bilo da djeca pokapaju roditelje, a ne obratno, rekao je glumac Milenko Ognjenović.

Ravnatelj Drame osječkog HNK-a Vjekoslav Janković rekao je kako je predstava izraz zrelosti društva jer progovara o temama koje su stvarnost "nakon svih ratova i teških stradanja", ali koja istodobno "nagovara na život unatoč boli i problemima".

U predstavi glume Ana Stanojević, Darko Milas, Ivana Gudelj, Davor Panić, Aljoša Čepl, Miroslav Čabraja, Ljiljana Krička Mitrović, Mario Rade i drugi. Scenograf je Darko Bakliža, a kostimografkinja Jasmina Pacek.

Predstava "Sinovi umiru prvi" Mate Matišića praizvedena je 15. prosinca 2005. u zagrebačkom kazalištu "Gavella".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HNK osijek, sinovi umiru prvi, mate matišić, osijek, kazalište