A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/alija-izetbegovic-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Bakir Izetbegović će tužiti Dodika zbog izjave da je Alija bio pripadnik SS Handžar-divizije | Politika+
Crna kronika

REAKCIJA: Bakir Izetbegović će tužiti Dodika zbog izjave da je Alija bio pripadnik SS Handžar-divizije

"Partizanska vojska bila je jedina vojska koju je Alija Izetbegović u tom ratu služio"

FOTO: Alija Izetbegović
Piše: p/h

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović najavio je kako će podnijeti tužbu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog njegova "upornog širenja laži" o tome da je Alija Izetbegović, Bakirov otac, tijekom Drugog svjetskog rata bio pripadnik nacističkih vojnih postrojbi.

"Svi ti tadašnji srpski lideri, odnosno Dodikovi prethodnici čijih se riječi i politike Dodik nikada nije odrekao, optuženi su ili osuđeni haški zatvorenici, a ta činjenica dovoljno govori o njima i o njihovom zločinačkom pothvatu."

Bakir Izetbegović je posebnim priopćenjem objavljenim u ponedjeljak pojasnio da je njegov otac u Drugom svjetskom ratu, kao mladić od 19 godina, unovačen u partizansku vojsku u kojoj je služio šest mjeseci.

"Partizanska vojska bila je jedina vojska koju je Alija Izetbegović u tom ratu služio", naveo je Bakir Izetbegović reagirajući time na opetovane tvrdnje Milorada Dodika da je Alija Izetbegović bio pripadnik SS Handžar-divizije te da je kao sljedbenik fašističke ideologije odgovoran i za navodno protjerivanje 150 tisuća Srba iz Sarajeva.

Dodik je to izjavio 6. travnja komentirajući obilježavanje dvadesete obljetnice početka opsade Sarajeva.

Bakir Izetbegović izjavio je da kao predsjedatelj Predsjedništva BiH s ponosom i ustrajnošću nastavlja politiku svoga oca, istu onu politiku koja je nastojala izbjeći rat, ali u tome nije uspjela jer se Dodikovi prethodnici nisu mogli zaustaviti u agresiji i genocidu, opkoljavanju Sarajeva, njegovom višegodišnjem granatiranju i razaranju te ubojstvu 11.541 njegovih građana među kojima je bilo mnogo građana srpske nacionalnosti.

Izetbegović ističe i da je politika njegova oca smogla snage da oružjem i silom, usred rata, zaustavi osvete nad Srbima pojedinih odmetnutih zapovjednika Armije BiH. Također je rekao da nastavlja istu onu politiku koja je 1996. pozivala Srbe da ostanu u svojim kućama garantirajući im sigurnost ali u tome nije mogla uspjeti jer su ih tadašnji srpski lideri bespotrebno tjerali na odlazak.

"Svi ti tadašnji srpski lideri, odnosno Dodikovi prethodnici čijih se riječi i politike Dodik nikada nije odrekao, optuženi su ili osuđeni haški zatvorenici, a ta činjenica dovoljno govori o njima i o njihovom zločinačkom pothvatu", naveo je Izetbegović dodajući kako bi Dodik prema žrtvama opsade Sarajeva morao pokazati dužno poštovanje ili barem šutjeti ako to nije u stanju.

"Ukoliko Milorad Dodik nastavi iskrivljavati povijesne činjenice a posebice ako nastavi lagati o angažmanu Alije Izetbegovića u Drugom svjetskom ratu ili tijekom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine bit će pozvan da za te laži i klevete odgovara pred bosanskohercegovačkim sudovima", stoji u priopćenju iz Izetbegovićeva ureda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SS Handžar-divizija, bakir izetbegović, Milorad Dodik, alija izetbegović