A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/fidel-castro-102.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Kubanski revolucionarni čelnik Fidel Castro upitao Benedikta XVI čime se on zapravo bavi | Politika+
Svijet

ZNATIŽELJA: Kubanski revolucionarni čelnik Fidel Castro upitao Benedikta XVI čime se on zapravo bavi

Glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi kazao je da su Benedikt XVI. (84) i Castro (85) "razmijenili ideje u vrlo prijateljskom ozračju".

Piše: PolitikaPlus

Papa Benedikt XVI i kubanski revolucionarni čelnik Fidel Castro, obojica osamdesetogodišnjaci, šalili su se tijekom kratkog sastanka u vezi svojih godina, a onda je Castro upitao: A što papa radi?

Papa i Castro razgovarali su tridesetak minuta u veleposlanstvu Vatikana u Havani, na kraju trodnevna Papina posjeta Kubi. Sveti Otac pozvao je na veću slobodu i jaču ulogu Katoličke crkve u naciji koju vode komunisti.

Glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi kazao je da su Benedikt XVI (84) i Castro (85) "razmijenili ideje u vrlo prijateljskom ozračju".

Castro je 1959. poveo revoluciji i transformirao Kubu u komunističku državu, koju je vodio 49 godina, a 2008. je iz zdravstvenih razloga odstupio s vlasti. Pod njegovom vladavinom, Kuba je godinama sebe nazivala ateističkom državom, iako su se odnosi s crkvom popravili tijekom posljednja dva desetljeća.

Castro je na sastanak s Papom stigao u zelenom Mercedesu SUV, uz veliko osiguranje koje je uključivalo i naoružane čuvare. Pri izlasku iz auta pomagala su mu dva suradnika.

"Što papa radi?", upitao je Castro Benedikta. Papa mu je govorio o svojoj zadaći, svojim putovanjima u inozemstvo i svojoj službi Crkvi, te istaknuo kako je sretan što je na Kubi, gdje je toplo dočekan.

Castro je nosio tamnu Reebokovu trenirku i šal usprkos velikih kubanskih vrućina, a Papi je kazao da je čitav posjet pratio na televiziji. Dvoje njegove djece predstavljeno je Svetom Ocu.

Castro je prije četiri godine vlast prepustio svom mlađem bratu Raulu, ali i dalje piše kolumne i sastaje se sa čelnicima koji dolaze u posjet Kubi. Papi je kazao da većinu vremena provodi čitajući i razmišljajući o stanju u svijetu.

Njegove kolumne mogu se pronaći na internetu i čitaju se na državnoj televiziji. U njima Fidel Castro govori o svojim omiljenim temama - prijetećem Armagedonu, zlu koje donosi potrošačko društvo te kritikama upućenim na račun starog neprijatelja - SAD-a.

Castro je Benedikta upitao i o promjenama u crkvenoj liturgiji te ga zamolio da mu pošalje knjigu koja će mu pomoći u razmišljanju. Papa je rekao da će razmisliti o tome koju će knjigu poslati Castru.

Tema razgovora bila je i situacija u svijetu, a Papa je Castru govorio i o problemima današnjeg društva i odnosima između vjere i razuma.

Castro je prije razgovora kazao da je osjećao veliko poštovanje prema Majci Terezi i Ivanu Pavlu II, s kojim se sastao prije 14 godina na Kubi.

Castro je nakon posjeta Ivana Pavla II ponovno uveo Božić kao blagdan u zemlji, a Benedikt XVI od njegovog je brata zatražio da vlada razmotri mogućnost da i Uskrs uvede kao praznik.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vatikan, kuba, komunizam, fidel castro