A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/fidel-castro-102.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Analitičar CIA-e: Fidel Castro propustio spriječiti Kennedyjevo umorstvo | Politika+
Svijet

NAVODI: Analitičar CIA-e: Fidel Castro propustio spriječiti Kennedyjevo umorstvo

'Fidel (Castro) je znao za Oswaldove nakane - i nije učinio ništa da to spriječi.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Kubanski vođa Fidel Castro bio je obaviješten o planiranom atentatu na američkog predsjednika Johna F. Kennedyja i nije ga pokušao spriječiti, piše u svojoj knjizi bivši analitičar američke središnje obavještajne agencije (CIA) Brian Latell, a prenosi u utorak list Miami Herald.

U knjizi "Castro’s Secrets: The CIA and Cuba’s Intelligence Machine" (Castrove tajne: CIA-ine i kubanske obavještajne službe), Latell, bivši časnik CIA-e za Latinsku Ameriku, piše da je Kennedyjev ubojica Lee Harvey Oswald upozorio kubanske službe o svome naumu.

"Fidel (Castro) je znao za Oswaldove nakane - i nije učinio ništa da to spriječi", piše Latell.

Gorljivi Castrov pristaša Oswald je bio ogorčen što su mu dužnosnici u kubanskom veleposlanstvu odbili izdati vizu za Kubu te je obećao ubiti Kennedyja kako bi dokazao predanost kubanskoj revoluciji.

Latell tvrdi da se njegova knjiga temelji na dokumentima i povjerljivim izjavama.

"Tu doslovce nema spekulacije. Ne kažem da je Fidel Castro naredio umorstvo", ali na pitanje "Je li Fidel želio mrtvog Kennedyja", odgovaram "Da", rekao je Latell za dnevnik i objasnio: "Bojao se Kennedyja. I znao je da ga je Kennedy želio skinuti. U Fidelovoj glavi, on je vjerojatno djelovao u samoobrani".

Knjiga je prva važna studija rada kubanskih obavještajaca nastala na temelju intervjua s kubanskim špijunima koji su prebjegli i dokumenata CIA-e, FBI-ja, Pentagona s kojih je skinuta oznaka tajnosti.

Otkrića o atentatu povjerio je CIA-i bivši pripadnik kubanske obavještajne službe koji je prebjegao u Sjedinjene Države.

Knjiga opisuje dramatične događaje iz 1960-ih godina kada je SAD prestrašen pobjedom kubanskih komunista podržao krvavu invaziju proturevolucionara u Zaljevu svinja na Kubi. Sovjeti su počeli slati nuklearne projektile na Kubu i svijet je bio na rubu nuklearnog rata dok SSSR nije pristao povući rakete u zamjenu za američko obećanje da neće napasti Kubu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

john kennedy, kuba, sad, fidel castro