Tvrtke

POMAK: Hrvatska među rastućim tržištima private equity fondova

Rast aktivnosti fondova očekuje se samo u Skandinaviji te srednjoj i istočnoj Europi, uključivši i Hrvatsku, po stopi od jedan posto.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatske kompanije u 2012. mogu računati na povećano zanimanje europskih private equity fondova, posebno ako su iz farmaceutskog ili zdravstvenog sektora, pokazalo je veliko istraživanje "Europski private equity fondovi u 2012." koje je proveo Roland Berger, izvijestili su iz zagrebačkog ureda te konzultantske tvrtke.

U istraživanju koje se provodi treću godinu za redom sudjelovalo je 800 profesionalaca iz europskih otvorenih investicijskih fondova rizičnog kapitala s privatnom ponudom (private equity).

Pritom njih 73 posto očekuje stagnaciju ili pad broja transakcija, a većina ih smatra kako će se opće gospodarsko stanje pogoršati.

Rast aktivnosti fondova očekuje se samo u Skandinaviji te srednjoj i istočnoj Europi, uključivši i Hrvatsku, po stopi od jedan posto.

"Statistički gledano, idealan profil hrvatske mete private equity fondova po našem istraživanju bila bi kompanija u vrijednosti od 50 do 100 milijuna eura, izdvojena iz većeg sustava ili u vlasništvu obitelji koja je spremna prodati većinski udjel", ocjenjuje Vladimir Preveden, izvršni partner zagrebačkog ureda Rolanda Bergera.

Napominje kako su najzanimljivije tvrtke iz farmaceutskog ili zdravstvenog sektora, potom maloprodaje i proizvodnje robe široke potrošnje ili pak pružatelji logističkih i poslovnih usluga, uz sektore energetike i komunalnih usluga.

U Europi se, nakon dvije godine oporavka, ove godine predviđa pad aktivnosti private equity fondova, najviše zbog neizvjesne gospodarske situacije i poteškoća s refinanciranjem.

Sudionici istraživanja najveći rast aktivnosti fondova predviđaju Poljskoj, od četiri posto.

Istodobno na njihovim glavnim tržištima, u Velikoj Britaniji i u Njemačkoj, očekuju pad od dva odnosno tri posto.

Najveći pad, pokazalo je istraživanje, dogodit će se u Grčkoj, od 10 posto, kao i na drugim tržištima s izraženim problemom povjerenja financijskog tržišta, Italiji i Španjolskoj, od sedam posto.

Većina fondovskih profesionalaca očekuje kako će se ubuduće više baviti razvijanjem postojećeg portfelja, a manje prodajom ili akvizicijama tvrtki.

Čak 94 posto ih misli kako će aktivno upravljanje tvrtkama u portfelju biti sve važnije, a tek 15 posto najavljuje nastavak rada na prikupljanju sredstava i novim investicijama.

Dvije trećine ispitanika procjenjuje kako će konkurencija u privlačenju kapitala jačati, a više od polovice kako dosadašnji poslovni model u sektoru private equity treba mijenjati.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

roland berger, fond, equity, hrvatska