Energetika

FERK: U većinski hrvatskim područjima BiH poskupljuje električna energija

Za Aluminij, kojemu je hrvatska vlada 12-postotni vlasnik, povećanje iznosi 11,97 posto, dok za kućanstva struja poskupljuje za 11,85 posto.

FOTO: Mostar
Piše: P/H

Regulacijsko povjerenstvo za električnu energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) donijelo je odluku o poskupljenju električne energije za kućanstva i industriju za gotovo 12 posto na većinskim hrvatskim područjima u BiH koje pokriva Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herce-Bosne, zbog čega su ranije tvrtke najavile mogućnost gašenja pogona poput mostarskog Aluminija.

"Odlukom o tarifnim stavovima za prodaju električne energije, kupcima na području opskrbe Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne povećanje cijene električne energije iznosi u prosjeku 9,72 posto"

Kako je priopćio FERK, čije je sjedište u Mostaru, nakon sjednice održane u petak, prihvaćeni su djelomično zahtjevi elektroprivrede koja se našla u problemima zbog loše hidrološke godine i raskida ugovora o nabavci električne energije sa srbijanskim Rudnapom. Zbog toga, Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne trenutačno kupuje električnu energiju po daleko višoj kupovnoj cijeni od 130 eura po megawatsatu, dok je pak prodaje po cijeni nešto manjoj od 50 eura.

"Odlukom o tarifnim stavovima za prodaju električne energije, kupcima na području opskrbe Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne povećanje cijene električne energije iznosi u prosjeku 9,72 posto", navodi se u priopćenju.

Za Aluminij, kojemu je hrvatska vlada 12-postotni vlasnik, povećanje iznosi 11,97 posto, dok za kućanstva struja poskupljuje za 11,85 posto.

Hrvatska vlada nedavno je odobrila povlašteni status mostarskom Aluminiju odobrivši godišnju isporuku 100 megawatsati električne energije radi isporuke metala za šibenski TLM.

"Iako je u pitanju povećanje cijena, kupci će u slijedećim mjesecima plaćati manje iznose računa za električnu energiju zbog prijelaza iz više u nižu tarifnu sezonu", pojasnilo je regulacijsko povjerenstvo za električnu energiju Federacije BiH. Nove više cijene vrijedit će od 1. ožujka.

Mostarski Aluminij ranije je upozorio da negativno posluje zbog visokih ulaznih cijena sirovina među kojima električne energija čini najvišu stavku. Najavio je da će postupno početi gasiti pogone ukoliko dođe do novoga poskupljenja električne energije. Istodobno, cijene metala na londonskoj burzi iznimno su niske, zbog čega ova mostarska tvrtka bilježi gubitke.

Hrvatska vlada nedavno je odobrila povlašteni status mostarskom Aluminiju odobrivši godišnju isporuku 100 megawatsati električne energije radi isporuke metala za šibensku Tvornicu lakih metala (TLM).

Poskupljenje električne energije domaćinstvima dolazi uz nove više cijene nafte i naftnih derivata koje je zabilježeno posljednjih dana na benzinskim crpkama širom Federacije BiH.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tlm, aluminij, električna energija, ep hzhb, ferk