A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nafta-021.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Cijene nafte u Londonu iznad 121 dolara zbog Irana i Kine | Politika+
Energetika

NAFTA: Cijene nafte u Londonu iznad 121 dolara zbog Irana i Kine

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte bila 1,12 dolara viša i iznosila je 120,70 dolara, nakon što je nakratko dotaknula i visokih 121,15 dolara, najvišu razinu od sredine lipnja prošle godine.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na londonskom tržištu, dotaknuvši kratko najvišu razinu u zadnjih osam mjeseci iznad 121 dolara za barel, nakon što je Iran obustavio izvoz britanskim i francuskim tvrtkama uoči stupanja na snagu europskog embarga a potporu je pružilo i ublažavanje kineske monetarne politike.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte bila 1,12 dolara viša i iznosila je 120,70 dolara, nakon što je nakratko dotaknula i visokih 121,15 dolara, najvišu razinu od sredine lipnja prošle godine. Na američkom je tržištu porasla 1,75 dolara i iznosila 104,99 dolara za barel. Obujam trgovine bio je umjeren zbog blagdana u SAD-u.

Na početku tjedna naftna tržišta poduprla je nedjeljna iranska objava o obustvi prodaje nafte britanskim i francuskim kompanijama. Time Iran, inače druga članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte po obujmu proizvodnje, odgovara na sankcije EU-a, usvojene zbog zaoštrenih napetosti oko spornog iranskog nuklearnog programa.


Dodatnu potporu cijenama pružilo je ublažavanje kineske monetarne politike i nade u postizanje dogovora o grčkom paketu pomoći.

Kineska središnja banka snizila je u subotu udio obveznih rezervi za banke, čime su njihovi zajmodavni kapaciteti povećani za više od 50 milijardi dolara. Time je poduprla prognozu o potražnji za naftom u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu.

"Sniženje obveznih rezervi najvjerojatnije će rezultirati ubrzanim rastom gospodarskih aktivnosti pa bi kineski rast u prvom kvartalu mogao ugodno iznenaditi", napisali su analitičari ANZ-a analitičari u bilješci.

Očekuje se također da će ministri financija eurozone na današnjem sastanku odobriti drugi paket pomoći za Grčku, čime bi se, vjeruje se, postavili stabilniji financijski temelji i stvorili uvjeti za ostanak zadužene zemlje u eurozoni.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 118,60 dolara, što je 47 centi više nego dan ranije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rusija, iran, irak, london, nafta