Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Najava Moody'sa i neizvjesnost u vezi Grčke srušili europske burze

Moody's najavio smanjivanje rejtinga 114 europskih financijskih institucija, te još 17 u svijetu.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na europskim su burzama cijene dionica jutros pale jer su ulagače pokolebale nove prepreke dogovoru o drugom paketu pomoći Grčkoj, kao i mogućnost novog smanjenja rejtinga nizu europskih financijskih institucija.

Moody's najavio smanjivanje rejtinga 114 europskih financijskih institucija, te još 17 u svijetu.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oslabio je do 9,30 sati 0,9 posto, na 1.066 bodova. Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 0,7 i 1,2 posto.

Ni nakon jučerašnje tri i pol satne telefonske konferencije ministara financija eurozone nisu riješena sva pitanja kako bi se donijela odluka o drugom paketu međunarodne pomoći Ateni. Ministri će se ponovno sastati idućega ponedjeljka, kada bi trebali donijeti odluku, no u kuloarima se čuje da razmatraju čak i mogućnost odgode tog paketa, ili jednog njegovog dijela, do prijevremenih parlamentarnih izbora u Grčkoj u travnju.

Negativno je na tržište djelovalo i upozorenje agencije Moody's da bi mogla smanjiti rejtinge 114 europskih financijskih institucija, te još 17 u svijetu. Zbog toga su cijene dionica u bankarskom sektoru potonule 1,6 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,2 posto, na 9.238 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NIKKEI, MOODY'S, svjetska tržišta, europske burze, ftse, dax, cac, kreditni rejting, bonitet