Energetika

ZIMA: HEP: U Hrvatskoj jučer rekord u potrošnji električne energije!

Dnevna potrošnja iznosila je 63.374MWh, a u 19 satI zabilježeno je maksimalno vršno opterećenje od 3.193 MW.

Piše: PolitikaPlus

U Hrvatskoj je jučer ostvaren povijesni dnevni rekord potrošnje električne energije, dnevna potrošnja iznosila je 63.374 megavatsati (MWh), a u 19 sati zabilježeno je maksimalno vršno opterećenje od 3.193 megavata (MW), objavili su iz Hrvatske elektroprivrede (HEP). Time su, kako dodaju, premašeni rekordi ostvareni 16. prosinca 2010. kada je dnevna potrošnja bila 62.370 MWh, a maksimalno vršno opterećenje 3.118 MW.

Trenutno je teško stanje u zabačenim mjestima dalmatinskog zaleđa, zametenim snijegom, nedostupnim mehanizaciji, a osobito je ozbiljno stanje bilo i na jugu Hrvatske, na neretvanskom i dijelu pelješkog područja.

U HEP-u su potvrdili da su im, nakon smanjenja proizvodnje plina na poljima u sjevernom Jadranu, smanjene isporuke plina, ali i istaknuli da to ne utječe na HEP-ovu proizvodnju.

Proizvodnja u termoelektranama prilagođena je drugim energentima, odnosno loživom ulju kao pogonskom gorivu, kažu u HEP-u.

Dok je hrvatski elektroenergetski sustav stabilan, unatoč dugotrajna sušnog razdoblja i ograničenog rada hidroelektrana, što se nadomješta pojačanom proizvodnjom termoelektrana i uvozom električne energije, snježne nepogode oštećuju prijenosnu i distribucijsku mrežu tako da je uskraćena opskrba električnom energijom u pojedinim dijelovima Hrvatske, izvijestili su iz HEP-a na svojim internet stranicama.

Najviše šteta, kao i svake zime, trpi ličko područje, gdje zaposlenici Elektrolike pokušavaju podizati stupove i vodiče te privremenim rješenjima povezati mrežu i uspostaviti napon.

Prema posljednjim podacima HEP-a, trenutno je teško stanje u zabačenim mjestima dalmatinskog zaleđa, zametenim snijegom, nedostupnim mehanizaciji Elektrodalmacije, Elektre Šibenik i Elektre Zadar, a osobito je ozbiljno stanje bilo i na jugu Hrvatske, na neretvanskom i dijelu pelješkog područja, gdje su radnici Elektrojuga uz goleme napore danas ponovno uspostavili sustav napajanja.

Snježni zapusi zarobili su smjenske zaposlenike u hidroelektranama Miljacka, Jaruga i Golubić.

Za sada, tanki sloj leda, koji je prekrio Dravu pa i dovodne kanale hidroelektrana Varaždin, Čakovec i Dubrava, ne stvara im poteškoće, a u zapadnim hidroelektranama dogodio se kvar u rasklopnom postrojenju HE Senj, koji je ubrzo uspješno otklonjen, navode iz HEP-a.

Također ističu da, budući da vremenska prognoza nije optimistična, izvanredno stanje za radnike HEP-a na terenu ostaje i dalje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

elektrodalmacija, potrošnja električne energije, električna energija, hep