Zagreb

BEZ IZNIMKE: Bandić obećao roditeljima da će sva djeca biti upisana u vrtiće

'Nitko neće biti neupisan na jesen u vrtiće, neće biti nikoga ispod crte'.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je u sklopu posjeta Dječjem vrtiću Ivane Brlić-Mažuranić u Dubravi u povodu projekta "Zakaj volim Zagreb" i istoimene izložbe, koje su pokrenuli polaznici predškolske grupe "Medvjedići", kako će na jesen sva djeca biti upisana u vrtić te kako se nitko neće naći ispod crte.

"Prvi put do sada izjednačili smo subvencije za privatne, gradske i vjerske vrtiće, 1200 do 1500 djece koliko je 'visilo' prošle godine upisat ćemo u privatne i vjerske vrtiće. Nitko neće biti neupisan na jesen u vrtiće, neće biti nikoga ispod crte", rekao je Bandić odgovarajući na novinarsko pitanje o tome koliko se vrtića planira izgraditi ove godine.

Također je istaknuo kako više neće biti treće smjene, a sustav s dvije smjene kao europski standard neće se mijenjati.

"Napravili smo više smještajnog kapaciteta u predškolskom i školskom odgoju u zadnjih 12 godina nego zadnjih 30 godina", istaknuo je.

Na pitanje da prokomentira razloge zbog kojih je povećana cijena najma gradskog prostora s devet na 20 kuna u prvoj zoni, Bandić je odgovorio kako je prošla cijena bila "besramno mala" te je obećao kako zbog povećanja cijena nitko neće izaći iz prostora, pogotovo udruge koje financira grad Zagreb, "i to dostatno da mogu platiti najamninu".

Komentirajući povećanje cijena ZET-ovih usluga, rekao je kako je protiv povećanja cijena. "Protiv toga sam da se cijene povećavaju na razini 'prijedlog uprave - gradonačelnik' koji nema nikakve ingerencije nad Holdingom. Svi oni koji odgovaraju, nadzorni odbor i skupština Holdinga morat će se izjasniti", rekao je Bandić i dodao kako ne očekuje ostavku predsjednika uprave Ive Čovića, nego samo odgovore.

Bandić se prilikom posjeta vrtiću družio s djecom te je odgovarao na njihova pitanja o poslu gradonačelnika. Djeca su u znak zahvale za posjet gradonačelniku darovala sliku s grbom grada Zagreba.

Projekt "Zakaj volim Zagreb" pokrenut je na inicijativu Maje Boroš, majke troje djece koja pohađaju vrtić. Skupina "Medvjedići" u kojoj je 32 djece u dobi od šest godina upoznavala je u sklopu projekta tijekom cijele godine svoj grad, kulturnu baštinu i razna mjesta, a svoje su radove o gradskim znamenitostima izložili u prostorijama vrtića. Tako se u sklopu izložbe mogu vidjeti makete šestinskih kišobrana, prikazi zagrebačkih krovova, licitarska srca, crteži zagrebačkoga grba, prometnih znakova te raznih drugih znamenitih građevina.

Komentirajući značenje i dojmove o izložbi, Bandić je kazao kako je ona dokaz da djeca za svojeg boravka u vrtiću promišljaju i razmišljaju kao mali ljudi te da su oni mali vizionari. "Ovdje među nama se kriju novi gradonačelnici i gradonačelnice", dodao je.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Ivane Brlić-Mažuranić Mira Božić rekla je kako je to projekt koji ima dulji rok, a osim međusobnog informiranja odgajatelja i roditelja o djetetovim potrebama, potrebno je uključiti roditelje u proces odgoja i obrazovanja.

Govoreći o razlozima pozivanja gradonačelnika na takav projekt i izložbu, Maja Boroša je istaknula kako su djeci "superheroji" glavni, a kako je Bandić glavni čovjek Zagreba, odlučila ga je pozvati u posjet kako bi djeci odgovorio na pitanje "kako se vodi metropola kao što je Zagreb".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vrtić, zagreb, milan bandić