A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/hrana-142.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

RODA: Niži PDV na industrijsku 'dječju hranu' neće pomoći | Politika+
Hrvatska

REAKCIJE: RODA: Niži PDV na industrijsku 'dječju hranu' neće pomoći

Iz udruge su danas članovima Vlade poslali košaru s dječjom hranom,

Piše: P/H

Udruga Roditelji u akciji (RODA) upozorila je danas Vladu RH kako će smanjenje PDV na dječju hranu - ali na industrijski konzerviranu i prerađenu 'dječju hranu' - imati lošije posljedice nego što se to isprva čini, i mnogim obiteljima neće pomoći, jer mnoga djeca ne jedu "industrijsku" dječju hranu (niti je to potrebno).

Iz udruge su danas članovima Vlade poslali košaru s dječjom hranom, u kojoj su se nalazili voće, povrće i žitarice - kelj, mrkva, koraba, brokula, cvjetača, tikvice, jabuke, banane, krumpir, naranče, mandarine, luk, riža, ječam, palenta, gris, leća, grah i slanutak.

RODA u priopćenju navodi kako će međustopa PDV-a dovesti do porasta prodaje industrijske 'dječje hrane' u odnosu na svježu hranu, čime će se povećati zarada proizvođača nadomjestaka za majčino mlijeko i njhov budžet za marketing tih nadomjestaka, a što će za posljedicu imati još manje dojenja djece.

Također, industrijska 'dječja hrana' neće pridonijeti zdravlju djece.

Udruga podsjeća da nadomjestci za majčino mlijeko već imaju nultu stopu PDV-a te tako pod trgovačkim nazivom 'dječja hrana' ostaju konzervirane kašice i sokovi, instant čajevi i druga prerađena hrana.

"Ona je zapravo manji dio stvarne dječje hrane - lošiji i skuplji izbor u prehrani djece, a mnoge obitelji uopće je ne upotrebljavaju. Dok je adaptirano mlijeko presudno za život djece koja nisu dojena, ostala industrijska 'dječja hrana' nije", ističe RODA.

Udruga napominje da je prava, zdrava, jednostavna i jeftina dječja hrana prvenstveno majčino mlijeko, a zatim je dječja hrana dio obiteljske prehrane, primjerice: mrkva, jabuka, kruška, krumpir, kukuruzno brašno, riža, proso, piletina, maslinovo ulje i mnoge druge zdrave namirnice.

Udruga RODA naglašava i kako se sudjelovanje djeteta u obiteljskoj hrani od prvih dana dohrane (sa šest mjeseci), uz male prilagobe, pokazalo kao najbolji izbor prehrane djeteta.

Napominje i da su proizvođači 'dječje hrane' ujedno i proizvođači nadomjestaka za majčino mlijeko i putem svojeg marketinga s ogromnim budžetima sustavno potkopavaju dojenje. "Majčino mlijeko je besplatno, daleko najzdravije za svako djete i najbolji izbor za obitelj", navodi se.

Udruga RODA ističe da iako međustopa PDV-a na 'dječju hranu' dobro zvuči, promašena je bit, a to je stvarna, značajna i dobro usmjerena pomoć obiteljima s djecom.

Iz udruge su danas članovima Vlade poslali košaru s dječjom hranom, u kojoj su se nalazili voće, povrće i žitarice - kelj, mrkva, koraba, brokula, cvjetača, tikvice, jabuke, banane, krumpir, naranče, mandarine, luk, riža, ječam, palenta, gris, leća, grah i slanutak.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrana, dječja hrana, rodapdv, udruga, roda, cijene hrane