Hrvatska

PORUKA: Milorad Dodik građanima Hrvatske: Glasujte za ulazak u EU

'Sve one kojima moje mišljenje nešto znači pozivam da na referendumu glasuju za pristupanje Hrvatske EU.'

FOTO: Milorad Dodik
Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pridružio se u subotu pozivima građanima Hrvatske da sudjeluju na referendumu o pristupanju Europskoj uniji i da se izjasne za ulazak u Uniju.

"Sve one kojima moje mišljenje nešto znači pozivam da na referendumu glasuju za pristupanje Hrvatske EU", izjavio je u Dodik na konferenciji za novinstvo održanoj u Banjoj Luci dodajući kako je za BiH i RS veoma važno da Hrvatska uđe u EU.

Tijekom susreta s novinarima Dodik je međutim potvrdio kako se ukupno stanje u BiH pogoršava pa je tako kazao kako je uspostava Vijeća ministara BiH koja je dogovorena 28. prosinca prošle godine sada dovedena u pitanje jer su u entitetu kojemu je na čelu nezadovoljni radom Suda i Tužiteljstva BiH te odlučno traže ukidanje tih pravosudnih tijela.

Dodik je ocijenio kako je stanje u zemlji pa tako i provedba sporazuma o uspostavi Vijeća ministara postala komplicirana nakon odluke državnog tužiteljstva da prekine istragu u slučaju "Dobrovljačka ulica" protiv skupine bivših političkih i vojnih dužnosnika Republike BiH koji su bili pod sumnjm da su zapovjedili i organizirali napad na kolonu JNA u Sarajevu u svibnju 1992.

Dodik je kazao kako je za njega uspostava Vijeća ministara sada postala "peti prioritet" odnosno da prije toga valja riješiti slučaj "Dobrovoljačka ulica" ali i u parlamentu BiH usvojiti proračun, zakon o popisu stanovništva te zakon o državnoj potpori.

Dodik je kazao kako će i osobno inzistirati na ukidanju državnog suda i tužiteljstva a ponovo je zaprijetio i referendumom ako se tom zahtjevu iz RS ne udovolji.

"BiH može funkcionirati samo ukoliko se vrati izvornim ovlastima koje su joj date u Daytonu", izjavio je Dodik ustvrdivši kako su Sud i Tužiteljstvo BiH nelegalni.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska, milorad dodik, eu