A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/izložba.JPG): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Zagreb: Otvara se izložba 'Staro i novo u Zagrebu gradu' | Politika+
Kultura

FOTOGRAFIJA: Zagreb: Otvara se izložba 'Staro i novo u Zagrebu gradu'

Izložba prati Mladena Juričića od šezdesetih godina prošlog stoljeća do danas - u kronološkom, likovnom i tematskom pogledu.

Piše: PolitikaPlus

Izložba fotografija Mladena Juričića pod nazivom "Staro i novo u Zagrebu gradu", koja se otvara večeras u Caffe baru LP u Račkoga 11, prikazuje Zagreb i Zagrepčane nekad i sad i svojevrsna je posveta gradu i povijesnoj fotografiji Fotokluba Zagreb.

Izložba prati autorov umjetnički razvoj od šezdesetih godina prošlog stoljeća do danas - u kronološkom, likovnom i tematskom pogledu.

"Ova je izložba svojevrstan pokušaj da se kroz likovno stvaralaštvo pojedinca sagleda, barem djelomično burno razdoblje zagrebačke fotografske povijesti", istaknuo je u povodu izložbe počasni predsjednik Fotokluba Zagreb Vinko Šebrek.

"Mladen Juričić je svojim idejama i stvaralaštvom uvijek išao ukorak s vremenom i aktualnim fotografskim kretanjima", naglašava Šebrek dodajući da su fotografije izložene na ovoj izložbi dokument vremena i umjetnost istovremeno.

Juričić se, navodi Šebrek, razvijao pod snažnim utjecajem starijih klupskih kolega fotografa kao i pod utjecajem kretanja u svjetskoj i domaćoj fotografiji, koju su označila slavna fotografska imena, kao što su: Edward Steichen, Henri Cartier-Bresson, Robert Capa, Garry Winogrand, Vivian Maier, Dorothea Lange, Alfred Eisenstaedt, Tošo Dabac i drugi.

Juričić se, dodaje Šebrek, šezdesetih godina prošlog stoljeća okušava i u drugim žanrovima i stilovima te pod utjecajem zagrebačkih slikara iz majstorske radionice Krste Hegedušića, nadograđuje svoje stvaralaštvo kroz lirsko, poetsko i estetizirano oblikovanje fotografiranog motiva.

Izložba, koja se večeras otvara u organizaciji udruge za promicanje likovnog, dramskog i glazbenog amaterizma Fijaker, može se pogledati do 14. veljače.

Diplomirani ekonomist, stručnjak za energetiku, diplomat i fotograf Mladen Juričić rođen je 4. studenoga 1937. u Velikom Grđevcu. Odrastao je i školovao se u Varaždinu. Fotografijom se počinje baviti 1955. U Fotoklub Zagreb dolazi u studentskim danima 1960. godine, a već 1961. godine, kao član Fotokluba Zagreb priređuje prvu samostalnu izložbu fotografija u Galeriji studentskog centra u Zagrebu. Intenzivno se bavi izlagačkom fotografijom do 1973. godine, te dobiva brojne nagrade, diplome i pohvale. Izlagao je na stotinjak kolektivnih izložbi u zemlji i u inozemstvu i imao nekoliko samostalnih izložbi. Kolekcija njegovih fotografija čuva se u Zbirci hrvatske fotografije u Fotoklubu Zagreb.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kultura, zagreb, izložba