A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/edgar%20allan%20poe.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Zadnje bdijenje uz Poeov grob, posjetitelj se nije pojavio od 2009. godine | Politika+
Kultura

TAJNI ŠTOVATELJ: Zadnje bdijenje uz Poeov grob, posjetitelj se nije pojavio od 2009. godine

Od 2009. godine tajni štovatelj Edgar Allan Poea prestao je posjećivati piščev grob i ostavljati ružu i konjak.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ruža i konjak koje je ostavljao tajanstveni muškarac u crnome počeli su se na Poeovu grobu u Baltimoreu pojavljivati u četrdesetim godinama 20. stoljeća. Ostavljene poruke sugerirale su da je tradicija prešla i na novu generaciju u devedesetima, ali posjetitelj prozvan "Poeov nazdravljač" nije se pojavio od 2009. godine. Nitko ne zna razlog zašto je prestao dolaziti.

 

Kustos Poeova muzeja Jeff Jerome kaže kako će u srijedu probdjeti još jednu noć i onda će proglasiti da je ta tradicija završena. U četvrtak će ugostiti čitanje djela u čast Poeu, a to bi mogla postati nova tradicija za obilježavanje piščeva rođendana.

 

Veliki američki književnik Edgar Allan Poe rođen je 19. siječnja 1809. u Bostonu u obitelji putujućih glumaca, a umro je 7. listopada 1849. u Baltimoreu.

 

Jerome i njegovi prijatelji su od 1978. svake godine bili u 'zasjedi' na groblju u Westminster Hallu i promatrali kako figura odjevena u crno, sa šeširom široka oboda i bijelim šalom ostavlja konjak i ruže. Uvijek je dolazio između ponoći i pet ujutro.

 

Od 1993. godine posjetitelj je počeo ostavljati poruke, počevši s onom na kojoj je pisalo: 'Baklja će biti predana'. Poruka iz 1998. dala je naslutiti da je začetnik običaja umro i da će tradiciju nastaviti njegova dvojica sinova. S vremenom je noćni dolazak na groblje i promatranje tajanstvene figure postalo svojevrsno hodočašće za poštovatelje Edgara Allana Poea. Znalo ih se okupiti oko 300 iz cijele Amerike.

 

Jerome kaže da postoji mogućnost da se tajanstvenom štovatelju nije dogodilo ništa strašno nego možda smatra da je 2009., kada je obilježena 200. godišnjica Poeova rođenja bila prikladna za prestanak tradicije.

 

Prvi prijevod Poea na hrvatski jezik objavljen je 1863. u Danici - bila je to priča Crni mačak, a prvi prijevod njegove najpoznatije pjesme Gavran izašao je 1875. u Viencu. Utjecaj Edgara Allana Poea u hrvatskoj književnosti prisutan je od Antuna Gustava Matoša, preko Janka Polića Kamova, do novijih literarnih naraštaja.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

konjak, tajni obožavatelj, grob, edgar allan poe, ruža