A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/sundance_film_festival_egyptian_theater_03.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ovogodišnji Sundance Film Festival otvorila četiri filma | Politika+
Kultura

FILM FESTIVAL: Ovogodišnji Sundance Film Festival otvorila četiri filma

Osim filma "The Queen of Versailles" na otvaranju su prikazani i igrani filmovi "Hello I Must Be Going" s Melanie Lynskey u ulozi demoralizirane rastavljene 35-godišnjakinje koja se vraća roditeljima i "Wish You Were Here" s Joelom Edgertonom u ulozi muškarca koji nastoji sačuvati obitelj, te dokumentarac "Searching For Sugar Man".

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ovogodišnji Sundance Film Festival otvorila su četiri filma, među kojima dokumentarac posvećen američkoj krizi na tržištu nekretnina, srušenom američkom snu i narušenim vrijednostima "The Queen of Versailles".

Osim filma "The Queen of Versailles" na otvaranju su prikazani i igrani filmovi "Hello I Must Be Going" s Melanie Lynskey u ulozi demoralizirane rastavljene 35-godišnjakinje koja se vraća roditeljima i "Wish You Were Here" s Joelom Edgertonom u ulozi muškarca koji nastoji sačuvati obitelj, te dokumentarac "Searching For Sugar Man". Riječ je o jednom od brojnih filmova posvećenih glazbenicima.

Na festivalu koji se održava do 29. siječnja bit će prikazano 117 filmova iz 30 zemalja, od kojih će 91 imati svjetsku premijeru.

Među filmova koje publika s nestrpljenjem očekuje su "Red Hot Summer" Spikea Leeja, "Red Lights" sa Sigurney Weaver i Robertom De Nirom, "Lay The Favorite" Stephean Frearsa s Rebeccom Hall, Bruceom Willisom i Catherine Zeta-Jones.

U vrlo cijenjenom dokumentarnom dijelu programa bit će prikazan film o egipatskoj revoluciji "1/2 Revolution" te film posvećen izraelsko-palestinskom sukobu "5 broken cameras" i "The Law In These Parts" koji prenosi ispovijesti vojnih pravnih stručnjaka idejnih tvoraca sustava palestinske samouprave.

Filmovi iz dokumentarnog programa ne zaobilaze ni ključna pitanja koja muče suvremeno društvo: problem nuklearne energije ("The Atomic States of America"), problem američkog sustava zdravstvene zaštite ("Fire Escape"), borbu za suzbijanje droge ("The House I Live In"), pa i pitanje složenog odnosa između homoseksualnosti i crkve ("Love Free or Die"). Tu je i nestrpljivo iščekivani dokumentarac "The Invisible War", koji istražuje jedan od tabua američke vojske - porast silovanja vojnikinja.

Nastao na poticaj američkoga glumca Roberta Redforda, koji je 1981. u Utahu okupio skupinu prijatelja i kolega želeći stvoriti sredinu namijenjenu poticanju nezavisnosti u američkoj kinematografiji, Sundance je postao najveći svjetski festival nezavisnog filma. Posvećen otkrivanju i razvoju nezavisnih umjetnika i publika, festival kroz svoje programe nastoji prepoznati poduprijeti te poticati nezavisne filmske i kazališne umjetnike te njihov rad predstaviti publici.

Festivalske aktivnosti i događanja svake godine privuku više od 50 tisuća ljudi. Osim što dobiju priliku za upoznavanje s novim talentima nezavisne filmske industrije kroz tri festivalska programa - dokumentarni, dramski te program kratkog filma, posjetitelji mogu sudjelovati u panel diskusijama s vodećim osobama filmske industrije, te uživati u glazbenim nastupima, umjetničkim instalacijama i zabavama u organizaciji festivalske zajednice.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FILM, Sundance Film Festival, FILM FESTIVAL