A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/david_hockney.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

David Hockney otvorio veliku izložbu u Londonu | Politika+
Kultura

POSLASTICA: David Hockney otvorio veliku izložbu u Londonu

Više od 150 djela, od ulja na platnu, akvarela, serije filmova snimljenih s 18 kamera...

Piše: PolitikaPlus/Hina

Velika izložba djela britanskog umjetnika Davida Hockneya, koja se otvara 21. siječnja u Kraljevskoj akademiji umjetnosti (Royal Academy of Arts) u Londonu, predstavit će slike velikog formata inspirirane pejzažima istočnog Yorkshirea stvorene posebno za galerijski prostor Akademije.

Izložba "David Hockney RA: A Bigger Picture" (David Hockney u Kraljevskoj akademiji: šira slika) prva je veća izložba u Britaniji posvećena tome engleskom pejzažistu, kojega je list The Times proglasio "najvećim živućim britanskim umjetnikom".

Više od 150 djela tog iznimno plodnog autora, od ulja na platnu koja dominiraju njegovim opusom, preko akvarela, serije filmova snimljenih s 18 kamera koji će se prikazivati u sklopu izložbe i "voditi posjetitelje na fascinantno vizualno putovanje kroz svijet viđen Hockneyevim očima", do crteža stvorenih na iPadu - njih ukupno 51 plus jedan golemi crtež sačinjen zapravo od 32 slike, predstavljaju "svjedočanstvo Hockneyeve cjeloživotne fasciniranosti pejzažem", ističe se na web stranici Akademije.

Izložba predstavlja 50 godina Hockneyeva stvaralaštva, iako je većina eksponata stvorena u razdoblju od 2004. do 2011.

Hockney, engleski slikar, crtač, scenograf i fotograf koji već četiri desetljeća živi u Kaliforniji a nedavno ga je britanska kraljica odlikovala Redom za zasluge koji ima samo 24 člana a dodjeljuje ga izravno kraljica osobama koje su se istaknule u vojsci, znanosti, umjetnosti i promicanju kulture, ovom izložbom tematizira krajolik i smjenu godišnjih doba u okrugu York na sjeveru Engleske, njegovu rodnom kraju.

Izložba je rezultat poziva upućenog umjetniku 2007. da stvori djela namijenjena velikoj galeriji Kraljevske akademije. Objedinjujući svoj povratak u Englesku s ključnim prelaskom na slikanje isključivo pejzaža, Hockney gradi čvrst dokaz nepobitne vrijednosti neposrednog promatranja prirode prikazane eksplozijom boja.

"On je opsesivan umjetnik koji radi što želi i nije ga briga ako se to ne poklapa s modom", pojašnjava Edith Devaney, koja je kustosica izložbe zajedno s Marcom Livingstoneom. "Uz njega se čovjek osjeća lijenim, on proživljava prirodu s izuzetnim osjećajem užurbanosti. Ustaje svako jutro u pet sati i kreće u potragu za svojim pejzažima", kaže Livingstone.

Hockney se u Kaliforniju preselio 1964. "u potrazi za svjetlom iz holivudskih filmova". Sada se, "izmoren izostankom izmjene godišnjih doba", vratio u dio Engleske u kojemu se svjetlo reflektira na sličan način kao na moru.

Izložba obuhvaća i njegova djela iz 1957., neke slike i foto-kolaž iz "kalifornijskog razdoblja", te brojne recentne studije jorkširskih cesta, drveća i pejzaža. U njima se skriva njegova opsesija vraćanja uvijek na ista mjesta, slikanja po sjećanju te stvaranja osjećaja "sjedinjenja s krajolikom" u promatraču.

Izložba je otvorena do 9. travnja, nakon čega od 14. svibnja do 30. rujna seli u muzej Guggenheim u Bilbau.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

izložba, london, david hockney