Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Najavom rezanja rejtinga u eurozoni S&P srezao i cijene na Wall Streetu

Do rezanja rejtinga za čak 9 članica eurozone, uključujući Francusku i Austriju došlo je nakon zatvaranja Wall Streeta.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica pale jer ulagače ponovno zabrinjava europska dužnička kriza, s obzirom da je agencija Standard & Poor's smanjila kreditne rejtinge devet od 17 članica eurozone.

Indeks Dow Jones oslabio je 48 bodova, ili 0,39 posto, na 12.422 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,49 posto, na 1.289 bodova, a Nasdaq indeks 0,51 posto, na 2.710 bodova.

„Bez obzira hoće li recesija u Europi biti plitka ili dublja, to će naštetiti poslovanju američkih kompanija te negativno utjecati na tržište“

Nakon četiri dana blagog, ali ipak rasta, jučer nije bilo dobrih vijesti koje bi podržale daljnji uspon cijena dionica, pa je S&P 500 indeks skliznuo s najviše razine u pet mjeseci.

Na samom početku trgovanja ulagače su pokolebali poslovni rezultati JPMorgan Chasea. Dobit tog bankarskog diva pala je u posljednjem lanjskom tromjesečju za više od 20 posto u odnosu na prethodnu godinu, što je ponajviše posljedica pada prihoda u odjelu investicijskog bankarstva zbog europske dužničke krize. To je prva velika američka banka koja je objavila kvartalne rezultate, pa je pad zarade izazvao bojazan da će i ostale banke izvijestiti o slabijim rezultatima nego što se procjenjuje.

Dionica JPMorgana pojeftinila je 2,5 posto, dok je KBW indeks bankarskog sektora oslabio 0,4 posto. Ipak, taj je indeks i dalje u plusu od početka godine za više od 10 posto.

U cijelom ovom tjednu Dow Jones ojačao je 0,5 posto, dok je S&P 500 porastao 0,9, a Nasdaq indeks 1,4 posto.

Još su više ulagače uznemirile glasine da će Standard & Poor's smanjiti rejtinge članica eurozone zbog dužničkih problema. To se i obistinilo nakon zatvaranja Wall Streeta, kada je ta agencija izvijestila o smanjenju rejtinga devet od 17 članica eurozone, među ostalim, Francuskoj i Austriji, koje su imale vrhunski, trostruki A rejting. No, pošteđene su ostale Njemačka i Nizozemska.

Posljednjih dana kretanje cijena dionica na Wall Streetu nije toliko ovisilo o europskoj dužničkoj krizi kao krajem prošle godine, jer su se ulagači više usmjerili na dobre američke makroekonomske pokazatelje i poslovne rezultate kompanija.

No, posljednje smanjenje rejtinga i naznake recesije u eurozoni teško je ignorirati.

„Bez obzira hoće li recesija u Europi biti plitka ili dublja, to će naštetiti poslovanju američkih kompanija te negativno utjecati na tržište“, kaže Alan Valdes, direktor u tvrtki DME Securities.

Obujam trgovanja ponovno je bio skroman. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika su jučer zamijenile 6,4 milijarde dionica, dok dnevni prosjek iznosi 6,7 milijardi. U cijelom ovom tjednu Dow Jones ojačao je 0,5 posto, dok je S&P 500 porastao 0,9, a Nasdaq indeks 1,4 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,46 posto, na 5.636 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,58 posto, na 6.143 boda, a pariški CAC 0,11 posto, na 3.196 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nasdaq, dow jones, s&p 500, bonutet, kreditni rejting, s&p, eurozona, wall street, jp morgan chase, kbw