A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/pad%20burze.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Standard & Poors snizio rejtinge za devet zemalja eurozone | Politika+
Mojbiz

REJTING: Standard & Poors snizio rejtinge za devet zemalja eurozone

"Standard & Poor's je snizio ocjenu za jedan stupanj", kazao je jedan od tih izvora, premda je agencija u prosincu bila zaprijetila da će ocjenu sniziti za dva stupnja.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Kreditna agencija Standard & Poors u petak je snizila kreditne rejtinge Francuskoj, Austriji, Sloveniji, Slovačkoj Malti, Italiji, Španjolskoj, Portugalu i Cipru, objavljeno je na internetskim stranicama agancije.

Francuskoj i Austriji je kreditini rejting snižen s maksimalnih AAA na AA+ s negativnom perspektivom, što znači da bi se te dvije zemlje u srednjem roku mogle suočiti s još jednim sniženjem.

U austrijskom slučaju takva je odluka donijeta zbog "ranjivosti austrijskog bankarskog sektora" koji je jako involviran u zemlje istočne Europe i u Mađarskoj, državama teško pogođenima financijskom krizom.

Francuska je negativnu prognozu dobila zbog "pogoršanja političkih, financijskih i monetarnih pokazatelja" u eurozoni s kojima je Francuska blisko povezana.

Španjolskoj je kreditni rejting snižen za dvije razine s AA na A i uz negativnu prognozu, odnosno s 33 posto izgleda da joj srednjoročno bude opet snižen ako vlada ne provede reforme na tržištu rada.

Italiji je rejting također snižen za dvije razine, a A na BBB+, s negativnom perspektivom i 33 posto izgleda da joj srednjoročno bude opet snižen.

Cipru je kreditni rejting snižen na BB+, odnosno na spekulativnu razinu, uz negativnu prognozu. Portugalu je snižen na BB, također na spekulativnu razinu i uz negativnu prognozu.

Njemačkoj je ostao kreditni rejting AAA sa stabilnom perspektivom. Belgija, Irska, Finska, Nizozemska, Luksemburg i Estonija također su zadržale postojeće rejtinge.

Kreditna agencija Standard & Poors objavila je u petak reviziju kreditnih rejtinga 16 od 17 zemalja eurozone, sviju osim Grčke. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kreditni rejting, francuska, Standard & Poor's