Regija

SUKOBI: Irak od Kurda zatražio da predaju potpredsjednika Hašemija

Iračka vlada pod vodstvom šijita izdala je nalog za uhićenje sunitskog potpredsjednika sredinom prosinca, ubrzo nakon povlačenja snaga SAD-a.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Irak je službeno zatražio od vlasti poluautonomne sjeverne kurdske regije da predaju iračkog potpredsjednika Tarika al-Hašemija i 12 osoba iz njegove pratnje kako bi odgovarali za optužbe da su organizirali skupine za likvidacije, rekao je u nedjelju irački dužnosnik.

Iračka vlada pod vodstvom šijita izdala je nalog za uhićenje sunitskog potpredsjednika sredinom prosinca, ubrzo nakon povlačenja snaga SAD-a, što je izazvalo političku krizu koja je ugrozila krhku vladajuću koaliciju sunitskih, šijitskih i kurdskih skupina pod vodstvom premijera Nurija al-Malikija.

"Jučer smo poslali smo službeni zahtjev ministarstvu unutarnjih poslova i snagama sigurnosti regije Kurdistan u kojem tražimo da predaju al-Hašemija i dvanaestero drugih osumnjičenih od pravosudnih vlasti u Bagdadu", rekao je agenciji Reuters general pukovnik Husein Kamal, zamjenik iračkog ministra unutarnjih poslova.

Hašemi, koji odbacuje optužbe, otišao je u Kurdistan nakon što je središnja vlast zatražila njegovo uhićenje. On tvrdi da u Bgadadu neće moći imati pošteno suđenje. Pravosudne vlasti Kurdistana su potvrdile da su dobile zahtjev ali nisu htjele reći hoće li predati Hašemija.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TARIK AL HAŠEMI, IRAK, KURDI