A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/olgica-spevec-001.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Od 1. siječnja referenta stopa 4,74 posto | Politika+
Mojbiz

AZTN: Od 1. siječnja referenta stopa 4,74 posto

Primjenjivat će se i kao diskontna stopa prilikom izračuna sadašnje vrijednosti dodijeljene državne potpore.

FOTO: Olgica Spevec
Piše: PolitikaPlus

Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja odlučilo da će osnovna referentna stopa od 1. siječnja 2012. godine iznositi 4,74 posto, priopćila je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).

Primjenjivat će se i kao diskontna stopa prilikom izračuna sadašnje vrijednosti dodijeljene državne potpore.

Referentna stopa primjenjuje se kao granična kamatna stopa pri utvrđivanju je li određeni kredit odobren pod uvjetima koji su povoljniji od tržišnih. Stopa je izračunata na temelju prosječne kamatne stope na trezorske zapise Ministarstva financija s rokom dospijeća od 364 dana, zabilježene u rujnu, listopadu i studenom ove godine.

Osnovna referentna stopa uvećana za fiksnu maržu od jedan posto primjenjivat će se i kao diskontna stopa prilikom izračuna sadašnje vrijednosti dodijeljene državne potpore. Referentna kamatna stopa izračunata na taj način primjenjivat će se također od 1. siječnja 2012. godine.

Osnovna referentna stopa mijenjat će se tijekom godine ako prosječna kamatna stopa na trezorske zapise u zadnja tri mjeseca i razlika referentnih stopa u euro zoni odstupi više od 15 posto od zadnje utvrđenog prosjeka.

Vijeće AZTN-a je odobrilo i koncentraciju kojom Čakovečki mlinovi i njegova povezana društva METSS iz Čakovca i Trgovina Krk iz Malinske stječu kontrolu nad Trgocentrom Virovitica. AZTN je utvrdio da učinci te koncentracije na tržišno natjecanje neće biti značajni. Naime, zajednički tržišni udjel sudionika koncentracije na tržištu trgovine na malo na području Bjelovarsko-bilogorske, Osječko-baranjske i Požeško-slavonske županije bit će manji od 5 posto, dok će na području Virovitičko-podravske županije taj udjel biti između 10 i 20 posto. Na nacionalnoj razini zajednički tržišni udjel, kako na tržištu trgovine na malo i tako i na tržištu trgovine na veliko mješovitom robom, bit će ispod 5 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

državne potpore, ČAKOVEČKI MLINOVI, REFERENTNA STOPA, olgica spevec