Hrvatska

SPAS ZA EU?: Štefan Fuele: EU će riješiti krizu i zajedno s RH biti još jača!

"Članstvo u EU-u nudi dugoročnu političku stabilnost, veće gospodarske i trgovačke mogućnosti."

Piše: PolitikaPlus/Hina

Europska unija odlučna je riješiti sadašnju krizu i izaći iz nje još jača, zajedno s Hrvatskom, koja će od članstva imati brojne koristi, rekao je povjerenik za proširenje Štefan Fuele u intervjuu za Hinu uoči potpisivanja Ugovora o pristupanju.


"Uvjeren sam da će Europska unija, zajedno s Hrvatskom, izaći još jača nakon što se završe sadašnje poteškoće", rekao je Fuele.

Na pitanje kakvu poruku može uputiti hrvatskim građanima uoči potpisivanja Ugovora o pristupanju, a s obzirom dužničku krizu s kojom se Unija suočava, Fuele je rekao da je Unija odlučna riješiti sadašnju krizu čiji su uzroci i korijeni mnogostruki.

"Prema Ugovoru o pristupanju, ako Hrvatska ne bude poštovala uvjete koji su unutra, Komisija će joj odrediti da zatraži povrat cjelokupne pomoći odobrene brodogradilištima od ožujka 2006. Uvjereni smo da će Hrvatska poštovati svoje obveze. Mi želimo održiv brodograđevni sektor u Hrvatskoj i EU-u, djelatnost koja može preživjeti bez državnih potpora koje narušavaju tržište. Uvjeti postavljeni tijekom pregovora smjeraju tom cilju"

"Važno je to što će Hrvatska kroz članstvo u EU-u moći sudjelovati u odlučivanju i oblikovanju europskih politika i zajedničke budućnosti. Članstvo u EU-u nudi dugoročnu političku stabilnost, veće gospodarske i trgovačke mogućnosti, pristup kohezijskim i strukturnim fondovima, puno prilika za mlade, postupno otvaranje tržišta rada u zemljama članicama. Hrvatske tvrtke moći će slobodno poslovati na teritoriju EU-a. Pravosudni sustav je reformiran kako bi postao učinkovitiji. Novi suci i tužitelji imenovani su na temelju profesionalnih zasluga, borba protiv korupcije osigurat će sigurno pravno okruženje za sve građane, unaprijeđena su ljudska i manjinska prava i građanske slobode. Popis koristi od članstva mogao bi se nastaviti u važnim sektorima poput ribarstva, zaštite okoliša ili socijalne politike", pojasnio je Fuele.

Povjerenik je istaknuo da se koristi od članstva ne mogu mjeriti samo gospodarskim ili socijalnim dobicima.

"Riječ je prije svega o pripadnosti europskoj obitelji, zajednici koja počiva na vladavini prava, pripadanju području mira, stabilnosti i prosperiteta", rekao je. Naglašava da će hrvatski proizvodi imati koristi od tržišta s više od 500 milijuna ljudi, da će pravila o konkurentnosti osigurati jednake uvjete za sve sudionike na tržištu, a hrvatski poljoprivrednici će dobivati znatna sredstva za ruralni razvoj.

"Ali, pristupanje EU-u neće biti dovoljno. Kako bi što bolje iskoristila mogućnost članstva, Hrvatska će morati nastaviti gospodarske i strukturne reforme kako bi se poboljšala poslovna klima i kako bi se mogla nositi s konkurentskim pritiskom na tržištu EU-a. Bitna je dobra priprema. Tvrtke koje su nabolje pripremljene za tržište EU-a izvući će najviše koristi."

Fuele se ne slaže da su hrvatski pregovori predugo trajali u odnosu na pregovarački proces kod ranijih proširenja, dodajući da je važniji sadržaj od brzine.

"Prije svega, vremenski rokovi u hrvatskom pristupnom procesu nisu bitno različiti u odnosu na prethodna proširenja, osim toga, sadržaj je uvijek bio važniji od vremenskih odrednica", kaže povjerenik. Istaknuo je da je Hrvatska završila pregovore zahvaljujući teškom radu u zemlji proteklih godina, što je Unija ocjenjivala u svakom pojedinom poglavlju pomoću mjerila za otvaranje i zatvaranje. Hrvatska, kaže, nema razloga pribojavati se monitoringa koji će Komisija provoditi sve do stupanja u punopravno članstvo 1. srpnja 2013.

"Komisija je dobila snažan mandat da nadzire, sve do pristupanja, kako Hrvatska ispunjava obveze koje je preuzela tijekom pregovora kao i preostale pripreme za članstvo. To je normalna i dobro uhodana praksa u pristupnom procesu. Zbog posebne važnosti poglavlja Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava te Pravda, sloboda i sigurnost, Komisija će objavljivati šestomjesečne procjene za ta područja, što će biti sastavni dio redovitog monitoringa. Uvjereni smo da će nova vlada zadržati privrženost pristupanju EU-u koju je dosad pokazala Hrvatska."

Fuele je rekao da hrvatska brodogradnja može opstati i bez državnih potpora koje narušavaju tržišnu utakmicu.

"Prema Ugovoru o pristupanju, ako Hrvatska ne bude poštovala uvjete koji su unutra, Komisija će joj odrediti da zatraži povrat cjelokupne pomoći odobrene brodogradilištima od ožujka 2006. Uvjereni smo da će Hrvatska poštovati svoje obveze. Mi želimo održiv brodograđevni sektor u Hrvatskoj i EU-u, djelatnost koja može preživjeti bez državnih potpora koje narušavaju tržište. Uvjeti postavljeni tijekom pregovora smjeraju tom cilju", rekao je Fuele.

Povjerenik kaže da je Hrvatska postigla znatan napredak u poglavljima Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost.


"Doneseni su zakoni i uspostavljen institucionalni okvir. Hrvatska sada treba dalje razvijati provedbenu bilancu, pokazujući tako da provedene reforme daju konkretne rezultate", kazao je Fuele. Ulazak Hrvatske u EU primjer je koji trebaju slijediti i ostale zemlje u njezinu jugoistočnu susjedstvu.

"Hrvatski napredak pokazao je put drugim zemljama regije. Pokazao je da su koristi od europskih integracija dostižne. Proces proširenja pruža velike političke, socijalne i ekonomske koristi i služi kao sidro stabilnosti i regionalne suradnje. Vjerodostojna politika proširenja je naš najučinkovitiji instrument za potporu reformskom procesu i transformaciji. To što je pristupanje Hrvatske sada postalo stvarnost dokazuje vjerodostojnost te politike. Računamo na Hrvatsku da će nastaviti dijeliti svoje iskustvo i podupirati svoje susjede na njihovu putu prema EU-u", dodao je Fuele.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

štefan fuele, pristupni ugovor, državne potpore